post

Само преди дни предприемачът и собственик на Tesla и SpaceX Илон Мъск проговори за дебюта на своя нов проект – мозъчния интерфейс Neuralink. Той съобщи, че технологията вече е успешно тествана при прасета.

Това обаче предизвика яростна реакция от страна на организацията за правата на животните People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

„PETA предизвиква Илон Мъск да се държи като пионер и да имплантира чипа Neuralink в собствения си мозък“, каза в изявление президентът на PETA Ингрид Нюкърк. Тя също обвини бизнесмена, че „експлоатира интелигентни, чувствителни прасета, които не са се включили доброволно в операцията“.

За разлика от Tesla и SpaceX, Neuralink наистина навлиза директно в културната война заради тестването върху животни. С други думи, може да се тестват ракети и електрически автомобили, без да се намесват животни, но само най-смелите хора биха се включили в мозъчна операция, за да изпробват непроверено медицинско устройство.

„Прасетата всъщност са доста подобни на хората“, каза той по време на демонстрацията на чипа. „Ако искаме да разберем нещо за хората, тогава прасетата са добър избор“, аргументира се още той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *