post

Американският софтуерен гигант Oracle купува компанията за електронни медицински досиета Cerner за около 28.3 млрд. щ. долара. Очаква се сделката да добави широка база от потребители от здравната индустрия, подкрепяйки бизнеса с облака и базите данни на производителя на софтуер.

За придобиването компанията ще плати по 95 долара на акция в кеш. Финализирането на сделката е планирано да приключи през календарната 2022 година.

След обявяването на новата покупка, акциите на Oracle поевтиняха с повече от 2 процента. А акциите на Cerner бяха спрени от търговия след новината.

Главният изпълнителен директор на Oracle Сафра Кац заяви, че очаква Cerner да бъде „огромен допълнителен двигател за растеж на приходите за години напред“. Това е най-голямото придобиване за производителя на софтуер от закупуването на NetSuite през 2016 година.

Oracle е най-известна с продуктите си с бази данни и през последните години се опитва да си извоюва позиции в облачния бизнес.

Cerner е базирана в Северен Канзас Сити, щата Мисури и има около 23 хил. служители. Компанията генерира приходи от 5.51 млрд. долара през 2020 г., а очакванията за продажбите са да се увеличат с 5% до 5.8 млрд. долара през тази година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *