post

През последните месеци т.нар. NFT (Non-Fungible Token) нашумя като метод за продажба на произведения на изкуството и всякакви форми на интелектуална собственост. За незапознатите NFT представлява набор от данни, съхранени в блокчейн, които удостоверяват уникалността на даден дигитален актив. Редица артисти от целия свят вече продават свои произведения по този начин, а някои от тях достигнаха цена от десетки милиони долари.

Pixelmedia.bg се свърза с първия български артист, който пусна за продажба свои произведения под формата на NFT – Калоян Тошев, известен като MZK. По-долу можете да прочетете интервю с него за собственото му творчество, както и за бъдещето на NFT и дигиталното изкуство.

Въпрос: Би ли се представил с няколко думи за читателите ни?

Отговор: Здрасти и мерси за поканата. Казвам се Калоян Тошев – MZK и се занимавам с дигитално изкуство и илюстрации повече от 17 години. Всичко започна, когато си купих първия таблет и видях пресечната точка между рисуването и технологиите – двете теми, които ме интересуваха силно тогава. От тогава не съм спирал да правя дигитално изкуство и да се развивам в тази посока.

Учил съм малко в художествената академия, но не беше моето – като цяло съм самоук. Участвал съм в няколко изложби, една самостоятелна, много онлайн и физически публикации, интервюта и за големи клиенти като Coca-Cola, Absolut, Audi и т.н.

Занимавам се също с продуктов дизайн и съм част от два стартъпа като основен дизайнер и партньор. Обичам и практикувам активно всякакви екстремни спортове.
Още подробна информация може да прочетете на сайта ми – www.mzkmzk.com.

Въпрос: Какво вдъхновява творчеството ти?

Отговор: Хаха, ами дамите 🙂 Като тинейджър прекарвах доста време вкъщи, рисувайки и осъзнах, че женската красота е нещо, което мога да рисувам вечно и винаги и все ще ми е интересно. Едно – защото като мъж женската красота ме привлича и друго – защото лицето е едно от най-трудните елементи за рисуване, съответно е нещо към което може винаги да се прогресира и винаги е интересно за рисуване.

Музиката също доста ме вдъхновява, много мои творби са повлияни от чувствата, които дадена песен или артист са създали в мен. Днес основната ми цел е да създавам красиво изкуство, което да радва и подобрява настроението на хората, които го виждат.

Въпрос: Защо реши да експериментираш с NFT?

Отговор: NFT-тата са липсващия елемент в дигиталното изкуство. Те вкарват елемента на собственост на самата творба – нещо, което го има в традиционното изкуство, но до сега не го е имало в дигиталното. С този елемент съответно дигиталното изкуство навлезе силно в art market-а, появиха се колекционери, куратори, галерии и т.н. Също NFT-тата подобряват този модел, давайки 10% отчисления при всяка следваща пре-продажба на творбата, завинаги. Така като артист аз винаги ще печеля от творбите си.

За мен, както и за много други дигитални артисти, беше напълно ествествено да навляза в NFT сферата. Чесно казано смятам, че NFT-тата ще станат стандарт за всякакво дигитално изкуство – в бъдеще всичко дигитално, което създаваме ще е закачено към NFT.

Въпрос: Можеш ли да разкажеш как мина NFT кампанията ти?

Отговор: Успешно и с доста емоции. В началото нямах идея как се случва каквото и да е в NFT света, но осъзнах, че като всяко нещо е добре да се вдигне много шум, за да има продажба. Съотвено една седмица активно промотирах с помощта на приятели. В края на тази седмицата mint-нах творбите (процесът, в който създаваш NFT и закачаш към него дадено видео, снимка, аудио…) и въпреки, че осъзнавах, че нямам идея какво ще стане, вътре в себе си очаквах хората да купуват.

През следващите няколко дни нищо не се случи – за един артист това е малко депресиращо. Въпреки целия шум, който направих, хората явно нямаха интерес. Чак на четвъртия ден колекционер и артист от щатите направи първи бид на една от работите ми, задействайки вълна от бид-ове. В рамките на няколко часа и четирите ми творби имаха предложения от едни от най-големите колекционери в сферата. В следващите седмици продадох още две творби. В момента в профила ми се продават други две, може да ги видите тук – https://foundation.app/mzkvisuals

Въпрос: Каква е визията ти за бъдещето на NFT в сферата на изкуството?

Отговор: NFT-тата ще останат и ще станат стандарт. Може би не точно под тази си форма и този блокчейн но под някаква. Както споменах по-горе, това е липсвашият елемент и вече няма как без него. В момента се появяват нови проекти, които решават проблемите с големите gas цени в блокчейн мрежата и проблемите с околната среда. Мога само да си представям какво ще стане до пет години. Интересен въпрос е как се позиционира традиционното изкуство в NFT сферата.

Въпрос: Може ли блокчейн да се превърне в нов по-справедлив инструмент за оценяване работата на артистите?

Отговор: Мисля, че да и мисля, че вече го прави. Най-вече заради тези 10% отчисления, които артистът получава автоматични при всяка пре-продажба на негова картина. Например ако вземем класическите художници, не малка част от тях са умрели бедни, продавайки картините си за нищожни пари. Чак след това са били пре-продавани и днес струват милиони. От тези милиони тези художници не взимат нищо. NFT-тата променят това и подсигуряват артиста с тези 10% от всяка пре-продажба. 10% може да не звучи много когато си в началото и продаваш евтино, но когато твоето изкуство започне да се продава за милиони, 10% не е никак малко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *