post

Американската космическа агенция NASA постигна исторически успех като успешно удари своя космически кораб DART (Double Asteroid Redirection Test) в астероида Dimorphos. Ударът със скорост от около 24 хиляди км/ч се случи малко след 2 ч. българско време и имаше за цел да промени орбитата на космическия обект.

Безпрецедентният опит за планетарна защита бе показан на живо на сайта на космическата агенция. Той поставя началото на първата по рода си система за планетарна защита за предотвратяване на потенциален сблъсък между приближаващи се небесни тела и Земята.

“Влязохме в нова ера, в която потенциално сме способни да се защитим от опасен” сблъсък с астероид, обяви директорката на отдела на НАСА за планетарните науки Лори Глейз. Ще са необходими обаче между няколко дни и седмици, преди учените да могат да потвърдят, че опитът е успешен.

От NASA обявиха изрично, че Didymos не представлява заплаха за Земята по никакъв начин и това го е превърнало в идеална „тестова площадка“. Планетарната отбранителна стратегия на космическата агенция включва откриване и проследяване на тези обекти с помощта на телескопи на Земята и в Космоса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *