post

САЩ разширява операциите си на борда на Международната космическа станция (МКС) поне до 2030 година. Това става ясно от публикация в сайта на Американската космическа агенция NASA.

Администраторът на агенцията Бил Нелсън ще ръководи съвместната работа с множество космически агенции по света за поддръжката на станцията и за извършването на нови проучвания. Сред тях са Европейската космическа агенция (ESA), Канадската космическа агенция, Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) и руската федерална космическа корпорация Роскосмос.

Емблематичната космическа станция е в орбита вече повече от 20 години. За този период са извършени над 3000 експеримента за над 4200 проучвания с участието на близо 110 държави.

Учените не искат да прекъсват космическите проекти и човешкото присъствие в орбита. С удължаването на живота на МКС се цели осигуряването на плавен преход към следващата или следващите станции.

Ако бъде одобрена от международните партньори и финансирана от Конгреса на САЩ, станцията ще работи до 2030 година. След това NASA планира да се премести в комерсиално управлявана станция, която ще бъде завършена до края на 2029 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *