post

По искане на Белия дом Американската космическа агенция NASA започва работа по създаването на единен стандарт за време на Луната и другите небесни тела. Това решение е в отговор на стремежа на САЩ да установи международни норми в космоса, във връзка с нарастващата лунна надпревара между държавите и частните компании.

За целта ръководителят на Службата за научна и технологична политика (OSTP) на Белия дом е дал указания на космическата агенция да си сътрудничи с американското правителство, за да разработи до края на 2026 г. план за въвеждане на така нареченото координирано лунно време (LTC).

Това е необходимо, тъй като различната гравитационна сила и евентуално други фактори на Луната и на други небесни тела променят начина, по който протича времето в сравнение с начина, по който се възприема на Земята. LTC ще служи като еталон за отчитане на времето за лунните космически кораби и спътници, които изискват изключителна точност за своите мисии.

“Същият часовник, който имаме на Земята, ще се движи с различна скорост на Луната”, казва в интервю Кевин Когинс, ръководител на космическите комуникации и навигация в НАСА. За човек на Луната земният часовник ще губи средно 58,7 микросекунди на земно денонощие и ще има други периодични колебания, които допълнително ще отдалечат лунното време от земното.

В рамките на програмата си “Артемида” NASA  има за цел да изпрати мисии с астронавти на Луната през следващите години и да създаде научна лунна база, която да помогне за подготовката на бъдещи мисии до Марс. В усилията участват десетки компании, космически кораби и държави.

Без единен стандарт за лунното време ще бъде трудно да се гарантира, че предаването на данни между космическите апарати е сигурно и че комуникациите между Земята, лунните спътници, базите и астронавтите са синхронизирани, обясняват от Службата за научна и технологична политика на Белия дом. Несъответствията във времето могат да доведат и до грешки при картографирането и определянето на местоположението на Луната или на нейната орбита, допълват от институцията.

“Представете си, че светът не синхронизира часовниците си с едно и също време – колко разрушително би било това и колко трудни биха станали ежедневните неща”, казват още от Службата за научна и технологична политика на Белия дом.

На Земята повечето часовници и часови зони се основават на координираното универсално време, или UTC. Този международно признат стандарт разчита на огромна глобална мрежа от атомни часовници, разположени на различни места по света. Те измерват промените в състоянието на атомите и генерират средна стойност, която в крайна сметка определя точното време.

По същия начин, e възможно да се наложи разполагането на атомни часовници на лунната повърхност. С разширяването на търговските дейности на Луната единен стандарт за време ще бъде от съществено значение за координиране на операциите, гарантиране на надеждността на транзакциите и управление на логистиката на лунната търговия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *