post

По изчисления на Американската космическа агенция NASA само през 2024 г. нейните мисии за науките за Земята ще генерират около четвърт милион терабайта данни.

За да могат климатолозите и изследователската общност ефективно да се справят с тези масиви от необработени сателитни данни, IBM, HuggingFace и NASA стартираха сътрудничество за изграждането на геопространствен модел с отворен код. Той ще послужи като основа за нов клас изкуствени интелектуални активи в областта на климата и науките за Земята, които могат да проследяват обезлесяването, да прогнозират добивите на култури и да отчитат емисиите на парникови газове.

За този проект IBM използва своя наскоро пуснат на пазара Watsonx.ai, който има достъп до годишните данни от хармонизирания спътник Landsat Sentinel-2 на NASA (HLS). Тези данни се събират от двойката спътници Sentinel-2 на Европейската космическа агенция (ЕКА), които са създадени за получаване на оптични изображения с висока разделителна способност над сушата и крайбрежните региони в 13 спектрални диапазона.

От своя страна HuggingFace хоства модела на своята платформа за изкуствен интелект с отворен код. Според IBM, като е прецизирал модела върху “маркирани данни за картографиране на наводнения и пожари”, екипът е успял да подобри производителността му с 15% в сравнение със сегашното състояние на техниката, използвайки два пъти по-малко данни.

“Никога досега не е била по-ясна съществената роля на технологиите с отворен код за ускоряване на критични области на откритията, като например изменението на климата” – посочва Шрирам Рагаван, вицепрезидент на IBM Research AI, в съобщение за пресата. “Като комбинираме усилията на IBM за създаване на модел, насочен към създаване на гъвкави системи за AI за многократна употреба, с хранилището на NASA за данни от спътници на Земята и ги предоставим на водещата платформа за AI с отворен код Hugging Face, можем да използваме силата на сътрудничеството за прилагане на по-бързи и по-въздействащи решения, които ще подобрят състоянието на нашата планета” – допълва още той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *