post

Като съвременни потребители сме склонни да правим все по-малко компромиси. Но същевременно си даваме ясна сметка, че няма как цената да не обуславя външния вид и функционалността. Затова да намерим продукт, който предлага повече стойност от цената си, е едно малко радостно събитие.
За щастие такива компютърни продукти все още има и един представител на златната среда по отношение на възможности и цена е MSI Modern 15. Този 15,6-инчов модел с Full HD IPS дисплей е замислен като универсален работен инструмент, но в елегантния, лек и мобилен смисъл на думата. И макар батерията му да не впечатлява с голяма стойност във ват-часове, той предлага солиден автономен живот, доближаващ един работен ден. При това тя се зарежда бързо – от порядъка на час и половина, така че можете да сте в бизнеса почти непрекъснато, дори далече от контакт.

За разлика от по-претенциозния си събрат Prestige, Modern има корпус, който включва и пластмаса, а не само метал. Теглото му е доста под 2 кг, което реално си е стандарт при съвременните 15-инчови лаптопи, но важното е, че този се усеща приятно и леко, и ви подканя да го вземете със себе си. Яркостта на дисплея ще се справи и с външната светлина (най-вече заради матовото покритие), ако по някаква причина ви харесва да го ползвате на пейката в парка.
Суперлативи заслужават клавиатурата (с бяла подсветка и цифров блок) и тъчпада, които са чудесно оформени и отзивчиви. Така дори при липса на периферия ще можете да работите достатъчно удобно навсякъде. Тъчпадът не уморява, не само защото е голям, но е и доста гладък и отлично отговаря на движенията на пръстите.
Интересна екстра е възможността за обръщане на екрана до 180 градуса, при което с бърза клавишна комбинация с F12 можете да завъртите образа, така че човекът срещу вас да го види в правилната ориентация. Супер хрумване за бързи презентации и сверяване на мнения.

За цената си Modern 15 предлага много като хардуерни компоненти и портове. Ще го намерите в различни конфигурации с процесори Intel от 12-то поколение. Нашата тестова бройка беше дори с Core i7- 1255U с общо 10 ядра (2P+8E), 16 GB DDR4 и 512 GB бърз NVMe SSD, което не са точно параметри от среден клас. Наред със стандартните USB портове има USB-C, от който можете и да зареждате лаптопа (липсва поддръжка на Thunderbolt като при Prestige, обаче), HDMI и четец за microSD карти. На безжичния фронт нещата също са модерни с наличието на Bluetooth и Wi-Fi 6E.
Като впечатление от работата – бързият хардуер позволява на MSI Modern 15 с лекота да се справи с всякакви офис приложения, а дори има апетит и за софтуер за обработка на снимки и видео. И отново за разлика от Prestige, при Modern не можете да увеличите размера на оперативната памет, но можете да го вземете с по-голяма батерия.
Тъй като говорим за бизнес клас лаптоп, можете да разчитате на вградена графика, която е напълно достатъчна за всичко без игри и рендване.
При нормална употреба акустичният и термичен комфорт са абсолютно на ниво, но когато накарате Modern 15 да се поизпоти, шумът от вентилаторите се увеличава осезаемо, което за щастие предотвратява прекомерното загряване на корпуса. Можем да му простим тази особеност (вече обичайна черта на последните поколения процесори на Intel), защото моделът предлага много стойност за цената си. Той ще ви служи вярно дълго време (отговаря на военния стандарт MIL-STD-810G), защото освен комфорт и мобилност радва с достатъчно производителност в резерв, която спокойно ще поеме софтуерните предизвикателства и след 3-4 или дори повече години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *