post

Дааа, ако някой все още си мисли, че геймърските лаптопи са тежки чудовища, които струват много пари, но не могат да доближат производителността на настолните PC-та в игрите, значи не е внимавал много през 2020-та година. И независимо от революцията, която AMD предизвикват с процесорите Ryzen, добре отработена конфигурация с 10-то поколение процесор на Intel все още има какво да покаже. Или поне това са впечатленията от скъпия, но чудесен модел на MSI GS66 Stealth 10SF.
Черен, но не по душа
Този лаптоп не случайно се нарича Stealth. Дискретният дизайн е изпълнен изцяло в черно, но това само допринася за елитния му вид. Заслугата за последното е и на използвания алуминий за целия корпус, включително за основната повърхност около клавиатурата. Твърдият метал дава впечатление за солидност на конструкцията и издава само леко скърцане при опит за усукване в отворено положение. За разлика от по-евтините модели на MSI долната повърхност не е с 3D дизайн и чудовищни отвори за въздух, а с много по-умерени, но все пак достатъчни като площ прорези. Отгоре ще намерите само логото и то отново в черно, т.е. то е отпечатано само с лак.
Екранът се отваря достатъчно леко, така че има шанс да се справите и с една ръка. Дизайнът на вътрешността остава също толкова обран и стилен, като впечатление правят тънките рамки на дисплея и вградената камера с инфрачервени сензори в горната част. Долу ще ви посрещнат характерната за марката клавиатура на Steel Series с RGB подсветка, която може да се конфигурира за всеки клавиш и достатъчно голям, стабилен, чувствителен и приятен на допир тъчпад.
Клавиатурата се усеща здрава, със сравнително къс ход на клавишите и приятна подсветка, която не е твърде ярка (това може да се настройва). Тя е тиха и дискретна, независимо дали пишете или играете. Липсва тактилна обратна връзка, но честно казано, тя и не би отивала на GS66 Stealth. Предвиденият помощен софтуер позволява лесно задаване на различни ефекти в различни цветови схеми за любителите на този тип декорации.

Разкошен дисплей
След светкавичното зареждане на операционната система очите ви ще поглези 15,6“ Full HD дисплей с отлични цветове и детайли. Той има сериозен коз – 240 Hz честота на опресняване, които буквално могат да разплачат всеки заклет геймър с плавната картина. Играта (и не само) на този чудесен екран е неподправено удоволствие, което всеки заслужава. След срещата с него, най-вероятно ще имате доста високи изисквания към следващия компютърен екран, на който седнете.

Респектираща мощ
Процесорът на тестваната машина беше Intel Core i7-10750H с 6 ядра и HT, максимална честота от 5.0 GHz. В комбинация с видеокартата GeForce RTX 2070 Max-Q дори по-натоварващите игри тръгват с висок фреймрейт при високи или много високи настройки. Така например Assassin’s Creed Odyssey изпълни теста със средно 68 и максимално 120 кадъра, а усещането при игра беше за абсолютна плавност и лисва на каквито и да било накъсвания без значение от сцената.

Резултатите от 3D Mark и PC Mark 10 илюстрират още веднъж тази комбинация от процесорна и графична мощ.

Освен бързата DDR4 памет с обем 32 GB в лаптопа се използва и много производителен NVMe диск (1 TB), който буквално кара приложенията и игрите да летят.

Всички нови технологии
Реално погледнато, в MSI GS66 Stealth 10SF са вложени всички нови технологии, налични към момента. Така например, има 40 Gb/s Thunderbolt порт за бърз обмен на данни, USB-C с поддръжка на зареждане, както и най-новата безжичната технологията в лицето на Killer Wi-Fi 6 с максимална скорост на трансфер 2,4 Gbps и 75% по-ниска латентност. Bluetooth стандартът е версия 5.1.
Ако решите да използвате лаптопа за работа или просто да играете на по-голям екран, няма да имате никакъв проблем, защото освен USB-C е наличен и HDMI 2.0 изход.

Притежателите на класически хедсети с 3,5 мм жакове също не са забравени и ще могат да ползват спокойно периферията си.
Красив, но не тих
Едва ли някой си въобразява, че натъпкания в корпус с дебелина под 2 см мощен хардуер няма да загрява при максимално натоварване. Това е съвсем очаквано и MSI GS66 Stealth може без проблем да стигне температури почти 100 градуса на процесора и около 70-80 на видеокартата. Ясно е, че това е сериозна топлина и тя трябва да бъде отведена. Предвиденото охлаждане с три вентилатора и седем топлинни тръби се справя със задачата и осигурява стабилна игра в продължение на много часове без thermal throttling. Цената на тази температурна битка е сериозния шум на вентилаторите. За щастие клавиатурата не се загрява прекомерно, така че да стане неприятно гореща при игра.
В заключение
Въпреки солидната си цена, MSI GS66 Stealth е пример за отлично изпълнен геймърски лаптоп, който създава истинско удоволствие и във взискателните ААА заглавия. Той е много добра инвестиция, която има всички шансове да ви служи години напред, включително и за тежки професионални приложения като обработка на видео, например. Предвидените опции за лесен ъпгрейд на паметта и дисковото пространство със сигурност са голям плюс.
Не е за подценяване и „уау“ фактора, който лаптопът предизвиква заради стилния си външен вид и премиум материалите. Не случайно този модел има престижни отличия като reddot award 2020 и iF Design Award 2020, както и Best in show на CES 2020.
Към него ще можете да свържете буквално каквото пожелаете като периферия, включително 4K дисплеи.
Единствен по-съществен минус на конфигурацията е високият шум от вентилаторите при игра, който може да бъде елиминиран с подходящи слушалки с качествена шумоизолация. Макар и да са мощни, вградените говорители не могат да компенсират работата на охлаждането на максимални обороти.
Отличният софтуер MSI Dragon Center ще ви позволи много интуитивна оптимизация на работните параметри на машината, така че да получите максимум производителност, тиха работа или желания баланс между двете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *