post

Софтуерният гигант Microsoft е в преговори с китайската компания ByteDance за придобиване на нейната перспективна социална мрежа TikTok. Това се случва в момент, когато нарастват страховете в САЩ, че приложението се използва от Китай за шпионаж.

TikTok е сред най-динамично развиващите се социални приложения на пазара с над 800 милиона активни потребители към момента. Приложението вече е свалено над 2 милиарда пъти на различни устройства и е най-сваляната апликация в онлайн магазина Apple App Store.

Социалната мрежа е насочена главно към тийнейджърите, а 41% от нейните потребители са между 16 и 24 години. Това не я прави типична покупка за Microsoft, която предпочита да придобива продукти, насочени към бизнеса, като социалната мрежа LinkedIn, месинджъра Skype, ERP системата Navision и др.

Все пак гигантът от Редмънд има и силно присъствие в сегмента на видеоигрите със своите конзоли Xbox, както и с играта Minecraft, която придоби преди няколко години. А купуването на TikTok може много добре да се комбинира с тези продукти, засилвайки тяхната популярност сред младежката аудитория.

Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп също се е опитал да осъществи натиск за продажба на TikTok на американска компания. Според TechCrunch, той вече е споделил плановете си да принуди ByteDance да се освободи от собствеността на социалната мрежа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *