post

Група компании, сред които някои от най-големите имена в технологиите и интернет, се обединиха, за да разработят стандарти за оперативна съвместимост, необходими за постигане на отворена метавселена.

Организацията се нарича Metaverse Standards Forum и сред учредителите ѝ са: Meta, Microsoft, Huawei, NVIDIA, Qualcomm, Sony Interactive Entertainment, Epic Games, Unity и Adobe.

Прави впечатление, че в списъка не присъства технологичният гигант Apple. През последните години компанията разработва собствени слушалки за виртуална или разширена реалност, които се очаква да станат основен играч в метавселената.

Още едно голямо име, което липсва в списъка, е Google. Според съобщенията той също работи върху AR слушалки с кодово име Project Iris.

Niantic, разработчикът на Pokémon Go, и Roblox също не са в списъка с членове. Въпреки това членството е безплатно и отворено за всяка организация, така че повече компании могат да се присъединят по-късно.

Както при всеки стандарт, и този за метавселената ще се счита за успешен само ако компаниите, особено най-големите играчи в индустрията, го приемат. И докато нови компании могат да се присъединят по всяко време, се очаква членовете да започнат редовните си срещи през юли.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *