post

С всяка нова версия на OS iOS в интернет се появяват многобройни съобщения от притежателите на стари модели, които се оплакват от спадане на производителността. Има даже предположения, че Apple умишлено забавя устройствата от предишни поколения, като подтиква потребителите да преминават към актуалните модели. В същото време появи се и по-правдоподобно обяснение на това, защо при някои по-стари модели след ъпдейт се наблюдава известно влошаване на бързодействието.

Потребители от популярния форум Reddit а стигнали до извода, че това може да е свързано не с обновяването на операционната система, а заради акумулаторната батерия. Потребител с ник TeckFire отбелязва, че неговият iPhone 6s започва да работи по-бавно и първата му мисъл била да обвини OS iOS 11, която по количество на грешките явно бие рекорди през тази година. Но други устройства със същата версия на OS работят по-бързо. При по-внимателно разглеждане на въпроса, потребителят открил 20% износване на батерията.

battery 2

Преди смяната на акумулаторната батерия, устройството показвало в теста Geekbench 1466 и 2512 точки (в еднопоточен и многопоточен режим) при средни показатели 2330 и 3984. След замяната на батерията резултатът вече е 2526 и 4456 точки. Съобщава се още, че реалната производителност също е нараснала осезаемо.

Налага се логичното предположение, че при износване на батерията софтуерът понижава честотата на процесора, което се потвърждава и със замервания с помощта на софтуера CpuDasherX. След публикуването на тези изследвания, други потребители съобщават за съществено нараснала производителност на ноутбуците на Apple след замяна на батерията.

Напомняме, че през ноември миналата година Apple стартира специална програма за замяна на батериите на смартфоните iPhone 6s, които произволно се самоизключват. Малко след това излезе обновлението iOS 10.2.1, което отстранява проблемите в 80% от iPhone 6s и в 70% от iPhone 6. Обновлението занижаваше честотата на процесора ако батерията е в лошо състояние.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *