post

Технологичният гигант Intel планира да изгради завод за чипове в Италия. Сделката за строеж е на стойност 5 млрд. щ. долара и е напът да се осъществи.

Инвестицията на американския производител е част от по-мащабен план за инвестиции на стойност 88 млрд. щ. долара за изграждане на производствен капацитет в Европа. По този начин компанията цели да се откъсне от зависимостта си от големите азиатски вносители и да облекчи кризата в доставките, която ограничава производството в автомобилния сектор на региона.

Рим вече е заделил 4.15 млрд. щ. евро, които ще похарчи до 2030 г., за да привлече производители на чипове и да инвестира в нови приложения на иновативните технологии в индустрията.

За целта италианското правителството също преговаря с френско-италианската компания STMicroelectronics, с тайванските производители на чипове MEMC Electronic Materials Inc и TSMC, като последният е и най-големият производител на чипове в света, и израелската Tower Semiconductor, която Intel закупи по-рано тази година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *