post

Многопрофилната болница е със стратегическо значение за лечението на пациенти в региона


Високоскоростен интернет, защитен с Next Generation Firewall, Wi Fi на цялата територия на болницата, видеонаблюдение за прилежащия парк и телевизия с уредени права за пациентите в новото детско и другите стационарни отделения и цялата мрежова свързаност, са ICT решения, които А1 внедри в Многопрофилна болница за активно лечение Силистра (МБАЛ Силистра), за да модернизира и направи възможна работата на близо 600-те служители. Благодарение на мащабния проект за дигитализация, предприет от новото ръководство на болницата през последната година, значително се повишава ефективността при работа с новата електронна „история на заболяването“ и целия медицински софтуер, задължителен за всяко сериозно лечебно заведение от национално значение, предоставянето на болнични услуги и качеството на пациентското изживяване при лечение и престой.

„Технологичните решения, които внедрихме в МБАЛ Силистра, дават на медицинския и административен персонал възможност да развият пълния потенциал на лечебното заведение, което е с ключова роля за населението в региона. Горд съм, че ICT услугите на А1 повишават качеството на обслужване на пациентите и същевременно помагат за гарантиране на цифровата и физическа сигурност на болницата.“, коментира Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби“ в А1 България.

„Нашата болница е с водещо място в областта на диагностиката и лечението на остри и хронични състояния, голяма част от които по спешност и 24 часа в денонощието без алтернатива в област Силистра. Надявам се, че модернизацията и дигитализацията, която предприехме през последната година, се оценява високо както от многобройните ни пациенти от 7 общини в Североизточна България, така и от висококвалифицирания ни медицински и административен персонал и обществеността. Благодаря на А1 за технологичното партньорство, с което ни помагат бързо да компенсираме критичното изоставане на МБАЛ Силистра в технологично отношение през последните няколко години.“, заяви Д-р Васил Славов, директор на МБАЛ Силистра.

Реализираните ICT проекти за ускоряване на дигитализацията, въвеждането и използването на предимствата на новите технологии обхващат изграждане на необходимата инфраструктура за гарантиран високоскоростен интернет и Wi Fi свързаност на цялата територия на болничния комплекс. Тази част от проекта е завършена за административния корпус на болницата, а в идните седмици ще обхване и останалите сгради на лечебното заведение, които също ще бъдат напълно оборудвани с безжичен Wi Fi с много висока скорост и разделен индивидуално за персонала и пациентите, като за пациентите специално ще бъде предоставян и безплатно, както и допълнителни локални точки за административните кабинети. За сигурността на обменяната през интернет информация А1 внедри и защитна стена от ново поколение Next Generation Firewall, част от богатото портфолио от услуги за киберсигурност на А1.

А1 изгради също и нова кабелна система във всички отделения на болницата, което прави възможно подобряването на пациентското изживяване. По време на престой и стационарно лечение в МБАЛ Силистра пациентите вече могат да гледат качествено телевизионно съдържание, благодарение на внедрената система за телевизия с уредени авторски права. В част от стаите в телевизионната услуга е включен и достъп до спортните канали MAX Sport. В процеса на модернизация част от телевизионните приемници са обновени с модерни 40-инчови LED телевизори, а за малките пациенти в детското отделение на МБАЛ Силистра времето, прекарано в болницата, ще бъде малко по-приятно с любими детски предавания, които могат да гледат на 32-инчови LED телевизори.

Високотехнологичната услуга A1 Video Security осигурява непрекъснато видеонаблюдение едновременно Cloud-базирано и записано върху карта памет за парковите площи на МБАЛ Силистра. Това допринася за повишаване на безопасността за близо 600 членове на персонала, почти 12 хиляди пациенти, лекувани в стационарите, и 15 хиляди пациенти, които преминават през спешното отделение годишно, посетителите и имуществото в рамките на 35 декара от двора на болницата. За целта А1 изгради система, включваща 16 интелигентни камери, записите от които могат да бъдат проследявани в реално време от оторизирани лица от лечебното заведение и да бъде сигнализирано на отговорните органи при необходимост, така че да бъдат предприети навременни мерки в случай на инцидент.

ICT решенията, внедрени от А1 в МБАЛ Силистра, са част от богатото портфолио технологични услуги, които компанията предлага на публичните институции и бизнес организациите по модела „като услуга“. Чрез тях корпоративните клиенти могат да разчитат на консултации за оптималните технологични решения в сферата на софтуера като услуга, инфраструктура като услуга, киберсигурност и „Интернет на нещата“, с които да решават най-належащите си проблеми.

Лекарите и медицинският персонал на МБАЛ Силистра обслужват пациенти от 7 общини в региона – Силистра, Алфатар, Ситово, Кайнарджа, Дулово, Главиница и Тутракан и около 98 хиляди души население, като предоставят консултативна и стационарна помощ при по-тежките случаи, които не могат да се лекуват в общинските болници. Стационарните отделения разполагат общо с 304 легла и 282 по клинични пътеки финансирани от НЗОК.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *