post

От компанията Alphabet, която е майка на Google, ще платят на Аризона 85 млн. щ. долара за уреждане на дело от 2020 г., в което гигантът за търсене е обвинен, че незаконно проследява потребители на Android, съобщава Bloomberg.

Според главния прокурор на Аризона Марк Бърнович, Google продължава да проследява потребителите за насочена реклама, дори след като са изключили настройките за данни за местоположение. Ако това звучи познато, то е защото Google е съдена по сходни казуси и от главните прокурори в Тексас, Вашингтон, окръг Колумбия и Индиана.

От офиса на Бърнович отбелязват също, че споразумението за 85 млн. щ. долара е най-голямата сума, която Google е платила на потребител в съдебно дело за поверителност като това. Но като се имат предвид тримесечните приходи на Google от над 69 милиарда щ. долара, наказанието може да изглежда и като капка в морето. То е малко и в сравнение с 1,7 милиарда щ. долара, с които Google беше глобен от Европейския съюз за злоупотреба с рекламни практики.

В изявление говорителят на компанията Хосе Кастанеда заяви, че искът е свързан с по-стари продуктови политики, които са променени. „Осигуряваме ясни опции за автоматично изтриване на данни за местоположение и винаги работим за минимизиране на данните, които събираме“ – посочва той – „Радваме се, че този въпрос е разрешен и ще продължим да фокусираме вниманието си върху предоставянето на полезни продукти за нашите потребители.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *