post

Служителите на Google започват тестове с няколко потенциално конкурентни на ChatGPT инструмента. Сред тях е новият чатбот за търсене, наречен Apprentice Bard, който използва технологията за разговори LaMDA. За него се разкрива само, че изглежда и функционира като ChatGPT, тъй като потребителите ще могат да въвеждат въпрос или ключови фрази в текстово поле и след това да получат писмен отговор.

Това са само малка част от усилията на технологичния гигант да отговори на разработките на OpenAI. Според доклад на New York Times, главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай е обявил “червен код” и ускорено развитие на Изкуствения интелект. Изданието посочва, че целта му е да пусне най-малко 20 AI продукта до края на годината. Посочва се, че ръководството на Google е поискало от екипа на LaMDA да даде приоритет на работата по конкурент на ChatGPT, като им е казал, че има предимство пред всеки друг проект.

Според запознати отговорите на Apprentice Bard включват информация от скорошни събития – нещо, на което ChatGPT не е способен, тъй като познанията му са ограничени до 2021 година. Например ботът успява да отговори дали ще има нов кръг от съкращения в Google. “Малко вероятно за тази година” – посочва той, уточнявайки, че компанията се справя добре финансово.

Все още не е ясно кога новият чатбот на Google ще бъде пуснат за обществеността, тъй като при разработката му технологичният гигант акцентира на безопасността, точността и блокирането на дезинформацията. Ако съобщенията, че Microsoft ще интегрира ChatGPT в търсачката Bing през март се окажат верни, вероятно ще видим и Apprentice Bard в близко бъдеще.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *