post

Ръководителят на блокчейн проектите на Facebook Дейвид Маркъс успокои американските сенатори и обяви, че криптовалутата Libra ще уважава неприкосновеността на личните данни. Това е едно от големите притеснения на американските политици, които дори поискаха Facebook да спре с работата по Libra докато не се запознаят с проекта, съобщава CoinDesk.

Маркъс е изпратил писма до финансовите комисии на двете камари на парламента. В тях той дава “личните си гаранции”, че компанията “ще направи всичко както трябва”.

Libra ще използва псевдоними и няма да разкрива истинската самоличност на потребителя, когато той извършва преводи с криптовалутата. Информацията за самия потребител и за защитите от пране на пари ще се пази в портфейла, но няма да е публична.

Libra ще е отворена платформа и трети лица също ще могат да правят виртуални портфейли и да предлагат такава услуга. Те ще имат свободата да решават какво да правят с данните в зависимост от регулациите в страната, в която ще предлагат услугата си, пише още Маркъс.

Виртуалният портфейл Calibra на Facebook ще пази информацията, но няма да я споделя с никого без предварителното разрешение на потребителя. Маркъс казва, че това няма да важи в “ограничени случаи”, в които попадат съдебни заповеди по конкретни разследвания. Той допълва, че компанията няма да събира и да съхранява данни за кредитното досие на потребителите.

Маркъс пише още, че компанията и Libra Association продължават да търсят нови партньорства и са отворени за работа и въпроси от всички компании и институции. “Искаме тази нова екосистема да добави стойност към икономиките, да защитава потребителите и да предлага подходяща роля за мониторинг от правителствата и централните банки”, казва още той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *