post

Подводният кабелен проект 2Africa, финансиран от Facebook и няколко телекомуникационни компании, ще се превърне в най-дългата до момента подводна кабелна система. Социалната мрежа обяви, че консорциумът от компании, стоящи зад инициативата, е решил да добави нов сегмент към структурата, наречена 2Africa Pearls, която ще свързва Африка, Европа и Азия.

Когато Facebook за първи път анонсира проекта, заяви, че 2Africa ще постави 37 000 км кабели на дъното на океана. Миналия месец компанията обяви, че консорциумът разширява обхвата на кабела до още четири клона в Сейшелските острови, Коморските острови, Ангола и югоизточната част на Нигерия. Този нов сегмент ще доведе общата му дължина до над 45 000 километра.

Както подсказва името му, целта на проекта 2Africa е да осигури интернет връзка на хората, живеещи в Африка, която в момента е най-слабо свързаният континент. И докато първоначално инициативата е била предназначена да осигурява свързаност на 1.2 милиарда души, добавянето на Pearls ще позволи на кабела да обслужва общо 3 милиарда души.

“Последните 18 месеца подчертаха важността на свързаността, тъй като милиарди хора по света разчитат на интернет, за да работят, да посещават училище и да поддържат връзка с хората, които ги интересуват. Продължаваме да инвестираме в подводни кабели в Африка и извън нея, тъй като общностите и бизнеса процъфтяват, когато има широкодостъпен интернет” – посочва вицепрезидент на Facebook, отдел мрежова инфраструктура Кевин Салвадори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *