post

Facebook обяви, че се отказва от плановете си за разработване на слушалки с интерфейс мозък-компютър, предназначени да преобразуват невронните сигнали в думи. Вместо това гигантът в социалните мрежи насочва усилията си към разработването на ново решение, което може да играе ролята на контролер във виртуалната реалност (VR).

Новото устройство ще може да се носи на китката и да разчита мускулните сигнали на ръката. С помощта на стартиращата компания CTRL-Labs, която придоби през 2019 г., Facebook се надява да пусне гривната-контролер на пазара в близко бъдеще.

Припомняне, че най-голямата социална мрежа посвети последните четири години на слушалките с интерфейс мозък-компютър, но така и не успя да ги превърне в реален продукт на пазара. Неврологът Марк Чевил, който е работил по проекта, споделя, че реализирането му без да се прибягва до устройства, които трябва да се имплантират хирургически в мозъка, се оказа трудно.

„Никога не сме имали намерение да правим продукт за мозъчна хирургия“ – обяснява Чевил и допълва, че фокуса на компанията е насочен към създаването на иновативни приспособления за масовия потребител.

„Въпреки че все още вярваме в дългосрочния потенциал на поставяните на главата мозък-компютърни интерфейси, решихме да съсредоточим нашите непосредствени усилия върху различен вид невронен интерфейс, който е по-близо до пазара“ – се казва в публикация в блога на Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *