post

Facebook е закрила над 800 акаунта и базирани в САЩ сайтове, които разпространяват политически ориентирани съобщения, понеже това нарушавало правилата на компанията за спам, пише Washington Post.

Някои от акаунтите съществуват в продължение на години, натрупали са милиони последователи и изповядват  подкрепа за консервативни или либерални идеи. Така например сред закритите е и страница, която се обявява за „първата публикация, подкрепяща президента Доналд Тръмп”, пише infostock.

“Закритите акаунти системно нарушаваха правилата ни срещу спама и координирането на неподходящо поведение. Хората ще споделят във Facebook само ако се чувстват сигурни и имат доверие на линковете, които се поставят тук”, се посочва в становището на социалната мрежа.

В публикацията си Facebook описва страниците с имена като “Nation in Distress” и “Reverb Press” като до голяма степен вътрешни актьори, използващи примамващи заглавия и други тактики за спам, за да насочат потребителите към уебсайтове, където биха могли да видят реклами.

Компанията посочва, че не се влияе от естеството на съдържанието, публикувано от страниците, а от поведението на акаунтите, които използвали неподходящи тактики за изкуствено увеличение на влиянието си. Някои от страниците и профилите имаха милиони последователи.

Facebook се опитва от години да се справи със спама и т. нар. clickbait от своята платформа, защото това може да раздразни потребителите. Социалната мрежа обикновено прилага по-меко наказание, като сваля сайтовете назад в новините, така че да може да ги видят по-малко хора, но не ги спира напълно.

Известни американски политици твърдят, че Facebook трябва да бъде регулирана по-строго, ако не може да контролира нарастващия списък със злоупотреби, включително чуждестранни намеси, разпространяване на подвеждащи новини, или ако злоупотребява със силата си да цензурира, както многократно твърдят консерваторите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *