post

Facebook е загубил около $50 млрд. пазарна капитализация в рамките на няколко дни от петък насам, съобщава Re/Code. Причината е поредният скандал около социалната мрежа и че компанията за анализи Cambridge Analytica е използвала данните на 50 млн. нейни потребители, за да помогне на Доналд Тръмп по време на президентските избори.

Макар сумата да изглежда внушителна, цената на акциите все още е доста по-висока спрямо март миналата година. Въпреки това обаче търговията на акциите на Facebook във вторник е била с рекорден обем от 2014 г. насам. Над 129 млн. акции на компанията са сменили собствениците си само в рамките на този ден.

Според Re/Code причината не е толкова само в скандала с Cambridge Analytica. По-скоро става дума за натрупване, тъй като проблемите от този род за Facebook вече са няколко и изглежда ще продължават. Последният подобен беше през февруари т.г., а и голяма част от миналата година беше белязана от сходни ситуации.

Междувременно и натискът върху Марк Зукърбърг се увеличава. Представители на американския Конгрес искат той да говори публично пред комисия. Самият Зукърбърг за сега не е коментирал публично поредния скандал. Той е посветил тази година именно на решаването на тези проблеми и подобряването на публичния имидж на Facebook. Още от сега това изглежда като доста трудна задача.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *