post

По данни на Националната администрация за океански и атмосферни влияния, осем милиона метрични тона пластмаса – приблизително теглото на 90 самолетоносача – се появяват в океаните всяка година. Компанията за хартиени бутилки Paboco иска да помогне на производителите и дистрибуторите да намалят пластмасовите си отпадъци за еднократна употреба, като създават бутилки, направени от разградими растителни захари, а не от изкопаеми горива.

BillerudKorsnäs, разработчик на опаковки от хартия, за пръв път стартира тази инициатива през 2013 г. и към нея се присъединиха научноизследователски компании и индустриални лидери като Avantium и ALPLA. Проектът гордо обяви през октомври 2019 г., че Coca-Cola, L’Oreal и Absolut са се присъединили към техните усилия.

Историческата пивоварна Carlsberg е дългогодишен партньор на проекта. Тя вече представи първата си бутилка от хартия за бирата Pilsner.

Очаква се тези бутилки, изработени от полимер на растителна основа, наречен „PEF“, да бъдат напълно рециклируеми и естествено да се разграждат в рамките на една година, за разлика от техните пластмасови колеги.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *