post

Облачните услуги стават все по-популярни. В съответствие с тази тенденция BitTorrent представи новата си услуга Sync, позволяваща да се синхронизират файлове и папки между различни устройства. В случая ролята на облак ще играе това устройство, което потребителят зададе сам. Файловете ще се обменят по протокола BitTorrent.

Макар в официалното съобщение да не се съобщават подробности, сайтът GigaOM потвърди, че Sync ще криптира всички предавани файлове с помощта на 256-битов алгоритъм AES. Приложения ще има не само за Windows, OS X и Linux, но и за популярните NAS устройства. Планира се и поддръжка на мобилните устройства.

Явно към момента BitTorrent Sync все още се намира на ранен стадий на разработка, но заинтересованите потребители могат да се регистрират за участие в предварителните тестове. Макар Sync далеч да не е първата услуга за обмен на файлове, появата на възможност за създаване на собствен криптиран облак, базиран на BitTorrent, звучи много интересно. Sync вероятно ще е безплатна, а обемът на облака ще е ограничен само от капацитета на собственото хранилище.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *