post

Февруари тази година се превърна в монументален за криптовалутите месец, като пазарът отчете изключителен ръст от 40% в общата пазарна капитализация – тенденция, невиждана от октомври 2021 г. Това сочат данни на Binance, водещата глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за цифрови активи в света. Резултатите се дължат на стабилното представяне на сектора през последните няколко месеца, както и на непрекъснато нарастващото доверие от страна на инвеститорите. Няколко ключови събития оформиха криптопейзажа през 2024 г., сред които и значителният приток на средства в спот фондовете за търговия на борсата (ETF) с биткойн (BTC).

Спот ETF-ите на BTC събират над 4,9 милиарда щатски долара приток:

През февруари Спот Биткойн ETF-ите отбелязаха нетен приток от над 4,9 млрд. щатски долара.Стартирането на Спот BTC ETFs се очертава като огромен успех, привличайки значителен капитал на криптопазара. Тази тенденция показва положителна перспектива за криптоиндустрията като цяло, като сега вниманието се насочва към потенциалните Спот ETF-и на втората по капитализация криптовалута Етериум (ETH) през следващите месеци.

,,През миналата година ни се наложи да навигираме в една много динамична и трудна среда на пазарна стагнация, регулаторни предизвикателства и изпитания пред цялата крипто индустрия. Вярвам, че трудностите, с които се справихме, ни направиха много по-зрели и силни като общност. Днес пазарът поставя рекорди, Биткойн достигна най-високите си стойности за всички времена, доверието на инвеститорите е налице, а все повече хора влизат в крипто за първи път. Това ни кара да сме оптимисти за бъдещето на блокчейн технологиите и тяхното по-широко приемане”, коментира Веселин Георгиев, Country Manager на Binance за България.

Основни моменти от представянето на пазара:

  • 10-те най-големи криптовалути отбелязаха положително ценово движение през февруари, като DOGE, BTC и ETH бяха водещи с ръст от съответно 46,0%, 45,5% и 44,5%.
  • BNB отбеляза забележителен ръст от 35,1%, дължащ се на продължаващото разгръщане на събитията Binance Launchpool.
  • Печалбата на Етериум в DeFi TVL беше особено забележителна, като отбеляза 57% увеличение, докато обемът на децентрализираните деривати (дериватите на DeFi) достигна нов месечен рекорд за всички времена – в рамките на 208 млрд. щатски долара, което е 62% увеличение спрямо януари.
  • NFT пазарът запази стабилност, регистрирайки общ обем на търговията от 1,23 млрд. щ.д., като Pandora се очертава като открояваща се колекция.

Надстройката на Етериум – EigenLayer отбеляза ръст от 800% на общата заключена стойност (TVL) от началото на 2024 г. досега. Неотдавнашното премахване на ограниченията на депозитите доведе до скок на TVL с над 180%, което демонстрира ентусиазма на пазара по отношение на ликвидните протоколи за рестартиране. Протоколи като Renzo и Ether.Fi отчетоха впечатляващ 300% ръст през февруари, допринасяйки за успеха на EigenLayer.

Надграждане на управлението на Uniswap:

Uniswap предложи надграждане на управлението с цел разпределяне на протоколните такси на притежателите на UNI. При положение че Uniswap генерира над 50 млн. щ.д. от такси на месец, това предложение може да се превърне в значителен източник на доходност за стейкърите, насърчавайки по-ангажирана управленска общност.

USDe на Ethena с нарастваща популярност:

От публичното си лансиране на 19 февруари, Ethena USDe регистрира бърз приток на капитали, като предлагането й отчете 565 млн. щ.д., а потребителската база надхвърли 31 000 души. Растежът може да се отдаде на стартирането на програмата за точки Shards и на примамливостта на високата доходност.

Крипто пазарът продължава да се развива и адаптира, и тези събития бележат вълнуващи етапи, като създават предпоставки за по-нататъшни иновации и растеж в индустрията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *