post

Въвеждането на заявка за търсене на iPhone с iOS 14 в някои случаи ще пропусне Google Search и ще ви покаже резултати, генерирани от Apple, защото компанията може би работи върху алтернатива на търсачката, твърди Financial Times.

Всъщност вече видяхме признаци за опитите на гиганта да замени Google Search на своите устройства. Промените в iOS 14 бяха забелязани още през август, а компанията нае експерти по търсене. Преди няколко дни The New York Times съобщи, че Министерството на правосъдието е завело антитръстов иск срещу Google, а прокурорите твърдят, че компанията използва незаконна практика, за да защити монопола си в търсенето. Докладът разкрива, че Google плаща на Apple между 8 и 12 милиарда долара годишно, за да вгради своята търсачка в продуктите й.

Сега, според Financial Times, антитръстовият иск е накарал Apple да ускори работата по своя собствен продукт за търсене. Изданието цитира експерти, които посочват, че Applebot показва повишена активност през последните седмици, което може да означава, че претърсва мрежата, за да изгради по-голяма база данни, полезни за търсачката.

Съдебният иск може да означава, че ексклузивното споразумение между Google и Apple отпада, което дава на Apple нов стимул да се съсредоточи върху собствената си търсачка. Освен това е известно, че компанията обича да контролира повечето аспекти на своите продукти, но копирането на един от най-успешните продукти на Google няма да е лесно, както стана ясно навремето с Apple Maps. Гигантът не коментира официално информацията, но някои експерти заявиха, че ако регулаторите натиснат, Apple може да се окаже принудена да направи тази стъпка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *