post

iOS 15, iPadOS 15, wathcOS 8 и tvOS 15 вече са налични за всички потребители и идват с много функции.

Facetime и Messages получават нови опции както за iPhone, така и за iPad. Facetime вече поддържа пространствен звук и намалява фоновия шум. Потребителите могат да се присъединят към разговор чрез споделени линкове, както в мрежата, така и при Android.

Известията също са претърпели основен редизайн, за да имате по-голям контрол върху панела и да можете да пропускате само съобщения от избрани хора и приложения с новите режими на фокусиране. Има профили за различни дейности, сред които сън и работа, а операционната система може автоматично да пренареди приложенията на началния ви екран, извеждайки на преден план тези, които най-вероятно ще използвате в даден момент.

Нова е и функцията Live Text, която работи подобно на Google Lens и може да извлече писмен текст от снимки, скрийншоти и света около вас. Можете да го редактирате, превеждате и споделяте. Освен това Live text може да идентифицира неща като изкуство, забележителности, растения и домашни любимци.

Обновени са и Maps, Photos и Weather, а търсенията в Spotlight ще дават по-богати резултати, включително вашите снимки. Apple използва машинно обучение, за да разбере какво съдържа всяко изображение.

За iPad бързите бележки вече са достъпни в цялата система. Просто трябва да плъзнете навътре от долния десен ъгъл, за да създадете такава с помощта на клавиатура или Apple Pencil. Очакват се и промени в многозадачността и Safari.

Както се очакваше, функцията SharePlay, която позволява да се наслаждавате на филми, предавания и музика, заедно с приятели във Facetime и да споделяте екрана си с тях, все още не е налична. Apple е решила да отложи и функциите за безопасност на децата, които планира да пусне като част от операционната система, докато направи някои подобрения.

Актуализацията на watchOS 8 може би не е така голяма. Акецнтът е върху здравето и има някои нови категории тренировки. Часовнъки вече поддържа по-дълбока интеграция с iPhone, включително поддръжка на режим фокус и приложение за контакти. С актуализацията идват още портретни циферблати и множество таймери.

Що се отнася до tvOS 15, Apple TV вече има пространствена аудио поддръжка, включително за AirPods Pro и AirPods Max. Има възможност да се свържат няколко HomePod mini към Apple TV 4K и да се използватекато високоговорители по подразбиране.

Актуализациите са достъпни за iPhone 6s, iPod touch, iPad от пето поколение и по-нови модели. На wathcOS 8 ще се радват потребителите с Apple Watch Series 3 и по-новите часовници. За съжаление Apple все още не е обявила точната дата, на която ще пусне macOS Monterey, но се очаква това да стане до края на есента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *