post

Google предприе мерки за справяне със злонамерения софтуер на смартфони с Android чрез приемане на по-строги насоки за разработване и разпространение на приложения. Компанията гарантира, че приложенията, налични в Google Play Store, не съдържат зловреден софтуер, но възможността за инсталиране на външни приложения все още оставя вратичта той да достигне до усторйствата.

В отговор на тази заплаха Google планира да блокира инсталирането на остарели приложения на Android 14, сочат последните промени в кода. Този ход има за цел да елиминира потенциала за разпространение на зловредни приложения чрез инсталирането от външни източници и по-стари приложения.

Google призовава потребителите на Android да актуализират своите приложения редовно, но тъй като най-новата версия Android 13 е достъпна само на 5.2% от устройствата, компанията може да увеличи минималния лимит на API до Android 6.0, за да защити допълнително клиентите си от зловреден софтуер. Това е така, защото атаките обикновено са насочени към по-старите версии на Android с остарели корекции за сигурност и вратички. След като Google започне да блокира функцията за странично инсталиране, броят на злонамерените атаки ще намалее значително. Струва се да се отбележи, че това няма да засегне по-новите смартфони и версии на операционната система, тъй като те получават редовни актуализации за своите приложения.

Google обмисля да предложи опция марките да включват или изключват функцията, която блокира инсталацията на остарели приложения в Android 14. Компанията признава, че разпространението на зловреден софтуер е проблем и предприема стъпки за разрешаването му. Функцията вероятно ще стане факт във визуализацията за разработчици на Android 14, която трябва да е налична през март.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *