post

Android 13 може да позволи едновременното използване на мрежата на два оператора с една eSIM карта, твърди Esper. Това означава, че Google се готви да премахне изцяло физическите SIM карти, като предостави удобната опция за двойна eSIM със следващата версия на мобилната операционна система.

Всъщност гигантът има патент за това от 2020 година, а технологията е наречена “множество активирани профили (MEP)” и би позволила конфигурирането на повече от един профил в една eSIM. Физическият интерфейс ще остане същият, но дори и по-старите модели телефони ще могат да поддържат функцията.

С тази стъпка Google може да проправи път към свят с телефони, които имат само eSIM. Какво би означавало това?

На първо място такъв ход ще осигури по-строг контрол върху субсидираните устройства, предлагани от операторите, като ще игнорира незаконните отключвания. От икологична гледна точка пък ще се намалят пластмасовите отпадъци, тъй като само през 2020 година са произведени около 4.5 милиарда SIM карти, генериращи значителни количества CO2 и пластмаса.

От технологична гледна точка липсата на слот за физическа SIM карта би освободила значително място в и без това ограниченото пространство в телефона, което би могло да се използва от производителите за влагане на други компоненти като по-мощни батерии, повече сензори и прочие. И накрая, но не и на последно място, за потребителите евентуалната смяна на оператора би била много по-лесна и бърза, в сравнение със сегашната тромава процедура по пренос.

Всички тези доводи звучат добре, но повече за предстоящата опция ще научим най-вероятно по време на годишната конференция за разработчици Google I/O, която ще се проведе на 11 и 12 май.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *