post

Онлайн платформата за споделяне на жилища и други недвижими имоти Airbnb току що подаде документи за листване на борсата на Уолстрийт (т.нар. IPO – първично публично предлагане). Подаването на документи трябваше да се състои преди седмица, но беше забавено заради изборите в САЩ. Припомняме, че компанията отдавна обмисля този ход, но редица събития, включително пандемията от COVID-19 забавиха процеса.

Платформата е създадена от Брайън Чески, който първоначално просто изработва сайт, за да отдава под наем едно помещение в своята квартира в Сан Франсиско и да си помага с наема. Постепенно той включва в сайта и оферти за наеми от свои познати и интересът започва да се увеличава.

Днес Airbnb има глобален обхват и предлага милиони оферти от собственици на недвижими имоти, които предлагат стаи, цели апартаменти, къщи и дори иглута, замъци и какво ли още не. Оценката на компанията пък вече е надхвърлила 20 млрд. щ. долара, което я прави един от най-скъпите “еднорози” (т.е. технологични фирми, оценени на над 1 млрд. щ. долара чрез рисково финансиране). Някои анализатори очакват след първичното публично предлагане стойността на компанията да скочи до 40 млрд. щ. долара.

Пандемията и свързаните с нея ограничения за пътуване нанесоха удар по дейността на Airbnb, но платформата изглежда се възстановява от този ефект. Мнозина смятат, че използването на частно жилище в настоящите условия е по-безопасно, в сравнение с хотели и хостели, които имат много общи помещения, а често – и обща вентилационна система. Все още обаче не е ясно колко силно ще е отражението на втората вълна на пандемията върху икономиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *