Американски учени разработват нов уред, който може много прецизно да прецени зрелостта на плодове и зеленчуци, съобщи сп. “Сианс е авнир”.
Става въпрос за спектрометър, който тежи 48 грама и функционира с апликация за смартфон посредством безжична връзка. Функционирането му е базирано върху оптична спектроскопия – технология, която позволява свойствата на даден предмет да бъдат изследвани в зависимост от взаимодействията му със светлината.
Оптична спектроскопия често е използвана, за да се направи преценка на хранителни продукти и лекарства. Все пак повечето спектрометри са с големи размери и са скъпи.
Миниатюрният апарат, приспособен специално за преценка на зрелостта на плодове, е създаден от учени от Масачузетския технологичен институт.
Уредчето измерва ултравиолетовата флуоресцентност на хлорофила в ципата на плодовете. Извършени са тестове с три сорта ябълки и резултатите са удовлетворителни.
Авторите на изследването отбелязват, че подобни оптични тестове могат да помогнат на земеделците да определят оптималното време за събиране на реколтата.