Децата, които помагат в приготвянето на ястията, консумират значително по-голямо количество плодове и зеленчуци, отколкото тези, които не участват в готвенето показва проучване на Нестле публикувано в списание „Апетит“.
Изследването, проведено от Научноизследователския център на Нестле в Лозана, сравнява избора на хранителни продукти, който правят децата в случаите, когато помагат за приготвянето на храната си, и в случаите, когато не участват в готвенето.
„Открихме, че децата, които прекарват повече време в кухнята и готвят със своите родители, консумират повече прясна храна и значително по-голямо количество зеленчуци“ – каза диетологът д-р Клацине ван дер Хорст, ръководител на екипа учени, извършили проучването.
„Резултатите показват, че въвличането на децата в приготвянето на храната може да помогне за изграждане и развитие на здравословни хранителни навици, както и да увеличи консумацията на зеленчуци“, допълва тя.
Приготвяне на ястия
В рамките на проучването четиридесет и седем родители, придружени от своите деца на възраст между 6 и 10 години, са били помолени да приготвят различни ястия, сред които панирано пиле, салата, карфиол и някои тестени изделия.
Половината от участващите в наблюдението деца помагат на родителите си при подготовката на салатата и покриването на пилешките късчета с галета, а другата половина си играят отстрани докато майката или бащата приготвят храната сами.
Резултатите показват, че децата, които са били включени в готвенето са консумирали близо 76% повече салата и 27% повече пиле, в сравнение с тези, които са си играли.
Удовлетворение
Данните от проучването показват още, че участието в приготвянето на храната подобрява самочувствието на децата и им носи повече положителни емоции и гордост.
Според диетолозите, участващи в проекта, готвенето заедно може да бъде от полза както за родителите, така и за децата, не само заради ефекта върху храненето, но поради факта, че и родителите и децата ценят времето, прекарано заедно.
Проучването разкрива, че готвенето заедно със семейството прави децата по-независими и горди.
Наблюдава се и връзка между общото време за приготвяне на храната и качеството на самото хранене, както и нивото на изразено удовлетворение, което предполага, че децата, прекарали времето си в кухнята ще останат по-дълго на масата и ще изпитат по-голяма наслада от храненето.
Изследването показва, че се увеличава най вече количеството салата, което децата консумират, може би защото по-лесно могат да избират нейните съставки.
В бъдеще, експертите планират и да проучат дългосрочните ефекти от съвместното готвене, за да видят как това оформя моделите на консумация и избора на храни от децата.
Здравословен избор
Друго скорошно проучване на Университета ETH в Цюрих и Нестле, публикувано в списание „Public Health Nutrition“, показва, че предлагането на по-голямо разнообразие от зеленчуци на деца в училищна възраст увеличава количеството, което консумират.
Последното от серията изследвания е проведено в Научноизследователския център на Нестле в Лозана – един от 34-те изследователски и развойни технологични центрове на компанията по света. 250-те учени от Центъра публикуват по 200 рецензирани научни публикации всяка година в различни области, сред които са балансираното хранене, общественото хранене и потреблението на храни.
Нестле има за цел да помогне на родителите и децата да правят по-подходящ избор посредством училища за готвене и образователни програми по света, включително в страни като Германия, Тайланд, Венецуела и Индия.
В Германия, „MAGGI Kochstudio“ (Готварския център на MAGGI) предлага уроци по готвене за възрастни и деца. В центъра хората могат да се научат как най-добре да съчетаят продуктите на MAGGI с пресни съставки за приготвянето на вкусни и балансирани ястия, като само през 2013 г. на уроците са присъствали над 9400 участници.
Наскоро Нестле публикува и ръководство за деца и техните родители с полезни съвети за това как сами да отглеждат органични зеленчуци като част от глобалната програма на компанията „Здрави деца“.