post

Строителството на най-големия технологичен хъб в Европа – Tech Zity Vilnius започна официално в столицата на Литва – Вилнюс. С прогнозна стойност от 100 милиона евро и площ от 55 000 квадратни метра, този проект има за цел да стимулира растежа на стартиращите фирми и иновации в региона. Очаква се първият етап от строителството, обхващащ 16 500 кв. метра, да бъде завършен през лятото на 2025 г., като вече са отдадени под наем или запазени 75% от пространствата в тази фаза.

Мангирдас Сапранаускас, ръководител бизнес развитие в Go Vilnius, подчерта значението на новия технологичен център за Северна Европа. „Tech Zity не само поставя Вилнюс на глобалната технологична карта, но също така има потенциала да се превърне в гореща точка за екосистемата за стартиране на региона. Това е нов крайъгълен камък в развитието на иновационния квартал във Вилнюс. Вярваме, че това ще бъде място, където новатори и творчески умове от целия регион могат да си сътрудничат и да създават иновативни решения“ – посочва той.

При завършване в края на 2027 г. Tech Zity Vilnius ще побере до 5000 работници, с модерни офиси, конферентен център, спортен и уелнес клуб, ресторант и споделени работни пространства.

Първите наематели на Tech Zity Vilnius ще включват успешната литовска стартираща компания Omnisend, стартиращата компания за зелено финансиране HeavyFinance, създателя на образователни иновации Turing College и студиото за игри Pepi Play. Договорено е и присъствието на разработчика на игри TutoTOONS.

Tech Zity Vilnius ще включва четири пространства за конференции, способни да поберат до 1000 участници, седем различни ресторанта, кафенета и барове и уникален концепция за спорт и релакс клуб. Освен това ще има пространства за съвместна работа, образование и спорт.

Компанията зад проекта – Tech Zity подписа общ договор за строителство с Gilesta, която спечели търга и ще извърши строителните работи за 23 милиона евро. Работата вече е в ход и се очаква да приключи през юли 2024 година. Общата инвестиция в проекта ще възлиза на 100 милиона евро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *