post

Индийският стартъп Agnikul успешно извърши първия си полет с ракета с 3D принтирани двигатели. Мисията 01 започна от първата частна стартова площадка в Индия в космическия център Сатиш Дхаван. Ракетата Agnibaan SOrTeD завърши контролирано вертикално издигане и серия от предварително определени маневри, преди да се върне на Земята.

Първоначално планиран за осъществяване в началото на 2024 г., полетът беше отлаган няколко пъти поради проблеми, открити по време на предстартовите проверки. Първото отлагане беше направено едва 92 сек. преди излитането през април, когато беше идентифициран непредвиден технически проблем.

Останалите опити за изстрелване бяха отложени поради подобни технически проблеми. Въпреки това, с подкрепата на индийския премиер Нарендра Моди, стартъпът Agnikul продължи да се опитва да осъществи втория частен полет с ракета в Индия, след полета на ракетата Vikram-S на стартъпа Skyroot през 2022 година.

В момента Индия заема едва 2% от 400-милиардния глобален търговски космически пазар. Въпреки това, с подкрепата на правителството и с увеличаването на чуждестранните инвестиции, страната планира да разшири своя дял до 40 млрд. щ. долара до 2040 година. Ето защо, успешният полет на Agnibaan се смята за значимо постижение както за компанията, така и космическата индустрия на Индия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *