post

Мобилното шоу в Барселона представи най-новите смартфони, но също хуманоидни роботи, умни домове, летящи коли, косачки, на които можем да играем DOOM и дори виртуален близнак на Мария Калас

Александър Александров, Барселона

 

Бъдещето е вече тук, просто не е равномерно разпределено. Този знаменит цитат от Уилям Гибсън може би най-добре пресъздава усещането в залите на тазгодишния Световен мобилен конгрес, провел се в края на февруари в Барселона. Събитие, на което можеш в рамките само на няколкостотин метра да си поговориш с хуманоиден робот, да гледаш и слушаш виртуален близнак на Мария Калас, да видиш първия в света велосипед с 5G връзка, както и не една, а цели три летящи коли. 

След две сравнително слаби издания след пандемията, MWC (Mobile World Congress) възвърна предишния си блясък още през 2023 г., а тазгодишното издание вече се очерта като едно от рекордните по посещаемост с над 101 000 души. И със сигурност имаше защо. Форумът, от чиято сцена в миналото са говорили имена от ранга на Марк Цукербърг, Масайоши Сон и Ерик Шмид, тази година също посрещна не по-малко влиятелни технологични рок звезди като Майкъл Дел и съоснователя на Google DeepMind Демис Хасабис. Той сподели визията си за начина, по който 

изкуственият интелект може да предефинира живота ни, 

чрез нови открития в областта на медицината, астрофизиката, климатологията и други значими области на науката. Предприемачът даде за пример напредъка в изследването на протеините, който вече е започнал, благодарение на ИИ и в бъдеще може да допринесе за много по-бързото разработване на животоспасяващи лекарства, скъсявайки процеса от около десет години, до няколко месеца. 

Демис Хасабис

Пред аудиторията на конгреса Хасабис сподели, че темпът на развитие на генеративните изкуствени интелекти се е ускорил много с пускането на ChatGPT от OpenAI и че самият той е бил изненадан от обществения ентусиазъм за използването на продукт, който все още има толкова недостатъци. Визионерът посочи също, че изкуственият интелект може 

да промени много и сегмента на устройствата, 

отваряйки вратата за нови форм-фактори и превръщайки ги в по-полезен елемент в живота ни. Той обаче изрази и тревога, че подобна мощна технология може да бъде използвана и от “лоши играчи”. Такива притеснения споделиха и други лектори по време на мобилния конгрес, a президентът на Microsoft Брад Смит представи пред аудиторията нови етични принципи за развитие на изкуствения интелект, насочени към съобразяване със секторните регулации, достъпност на иновациите в тази сфера и сътрудничество между компаниите. 

И докато в лекционните зали мениджъри, визионери и политици споделяха своята визия за бъдещето на технологиите, на изложбените щандове посетителите имаха възможност да видят най-новите смартфони, лаптопи и всевъзможни други крайни устройства. 

Прозрачен лаптоп от Lenovo 

Сред най-любопитните новости тази година беше концептуалният лаптоп ThinkBook Transparent Display, който се отличава със 17,3-инчов прозрачен безрамков MicroLED дисплей. Когато неговите пиксели са настроени на черно или изключени, той предлага до 55% прозрачност. Тя обаче намалява, когато пикселите светнат, достигайки до напълно непрозрачна бяла повърхност с максимална яркост от 1,000 нита. 

На щанда на Lenovo беше достъпна и друга впечатляваща концепция – гъвкавият смартфон на компанията, който може да променя формата си и дори да се увива около китката като високотехнологична гривна от бъдещето. 

Нови флагмани от Xiaomi 

Ден преди самия Световен мобилен конгрес, на отделно международно събитие в Барселона Xiaomi представи новата си 14-та серия смартфони. Акцентът отново беше върху подобренията в камерата, постигнати в сътрудничество с Leica, както и върху по-високата производителност. 

Флагманът Xiaomi 14 Ultra се отличава с професионална четворна задна камера с четири 50 мегапикселови сензора, 6.73 – инчов AMOLED дисплей и 5000 mAh батерия. Заедно с него се предлага и отделен комплект за фотография, който обаче вероятно няма да бъде достъпен на българския пазар. Xiaomi 14 от своя страна е с по-малък екран (6.36 – инча), а батерията е с капацитет 4610 милиамперчаса. 

И двата модела са снабдени с процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 и работят с AI – ориентираната HyperOS. Тази операционна система също беше акцент в събитието на китайския гигант и според президента на компанията Уилям Лу, е разработена, за да свързва смарт устройства и домашни продукти в една цялостна екосистема. 

Nothing навлиза в бюджетния клас 

Също на отделно събитие в изискан клуб в Барселона по време на мобилния конгрес компанията показа на технологичните медии своя нов модел Nothing Phone (2a). Това се случи три дни преди официалната му премиера, а присъстващите журналисти имаха възможност само да го гледат и снимат през прозрачен похлупак.

Моделът е в по-нисък ценови клас от предходните два смартфона на китайската компания. Той обаче запазва наложения вече от нея оригинален дизайн с прозрачен заден панел и характерната глиф подсветка. Двете задни камери са 50 мегапикселови и имат оригинално разположение, наподобяващо очи на робот. 

Първи сгъваем смартфон от ZTE 

Още в първия ден на конгреса ZTE представи няколко нови модела от своята марка nubia. Сред тях са флагманът nubia Z60 Ultra с подобрена фотографска система, първият сгъваем смартфон на компанията – nubia Flip 5G, серията nubia Focus 5G, проектирана да осигури на потребителите професионално фотографско изживяване, nubia Music, насочена към музикалните фенове и nubia Neo 2 5G – с подобрени функционалности за гейминг. 

Смартфон без приложения… 

Това е концепцията на германския оператор Deutsche Telekom, представена съвместно със стартъпа Brain.ai. Идеята е, че в сърцето на устройството работи изкуствен интелект, който премахва нуждата от приложения и дава на потребителите всички функционалности, които им трябват. За телекомите това е обещаваща идея, предвид че от години някои от тях гледат на мобилните приложения като на своеобразен “конкурент”, който изяжда голяма част от цялостните приходи от мобилни услуги. В днешния свят, доминиран от апликациите обаче идеята за телефон без приложения продължава да звучи странно и далеч от реализация. 

Телефонът с най-голямата батерия в света 

Avenir Telecom използва мобилния конгрес, за да представи своя нов модел Energizer P28K, чиито акцент е най-голямата батерия на такова устройство в света. Тя е с капацитет 28 000 mAh и предоставя безпрецедентна автономност на потребителите. Иначе смартфонът поддържа 4G мобилни мрежи (по стандарта LTE), има 6.78″ FHD+ екран, тройна задна камера (60MP + 20MP + 2MP) и 16 мегапикселова предна камера. 

Умни AR очила от Oppo 

Компанията представи на MWC стилни интелигентни очила с вграден изкуствен интелект. Те се наричат Oppo Air Glass 3 и реално приличат на обикновени очила. Могат да се управляват с докосване, но по-интересното е, че се свързват със смартфона и използват собствения езиков модел AndesGPT, за да извършват определени задачи. Поддържат и гласови разговори. 

Първата електрическа кола на Xiaomi 

На щанда на XIaomi посетителите на конгреса имаха възможност да видят за първи път и електрическия седан на компанията – SU7.

Той впечатлява с дизайна си, решен в светло син цвят и се позиционира във високия клас електромобили, влизайки в конкуренция с модели като Tesla Model S. Пробегът му с едно зареждане на батерията е до 668 км, поддържа зареждане до 400 вата и също работи с операционната система Hyper OS. Ускорява от нула, до 100 км/ч за 2,78 секунди. Интересът към модела е огромен, но все още не е ясно кога ще го видим в Европа. 

И летящите коли 

Едва ли има технологично изложение по света, на което да се представят толкова много концепции за летящи автомобили. През тази година на MWC бяха показани три. 

Един от най-интересните лектори на тазгодишното издание на форума беше Джим Духовни, главен изпълнителен директор на Alef Aeronautics, който представи оригиналната концепция за летящ автомобил на компанията. Според него, тя може да “промени повечето индустрии” и “начина, по който изглежда съвременният свят”. Посланието на Духовни отиде отвъд прагматичния поглед, навлизайки в полето на философията. Както подчерта предприемачът, ние всички имаме ограничено време на този свят, а неговото желание е именно да ни предостави повече време. Според него, прототипът на компанията е поне два пъти по-бърз от всеки друг градски транспорт, но същевременно е и „по-бърз от самолет“, когато става въпрос за къси разстояния. Същевременно той нарече возилото „най-екологичното моторно превозно средство“, но също и най-безопасния автомобил в историята. 

В същото време в изложбените зали на MWC бяха представени още две летящи коли – електрическото въздушно такси JOBY, както и летящият октакоптер с две места за пътници на Etisalat. 

Велосипед с мобилна връзка… защо не? 

Друга по-малко известна компания Orbic представи на своя щанд на конгреса първия в света велосипед с 5G свързаност и изкуствен интелект. Той използва клетъчната връзка, за да изпраща различни данни за пътната обстановка, а AI модулът предупреждава водача за различни препятствия на пътя. 

Да поиграем DOOM на… косачката 

Идеята за автономни косачки за трева винаги ми е изглеждала като елемент от филм на ужасите. Моделът Husqvarna Automower NERA, представен на щанда на компанията на MWC обаче отива още по-далече. Това на практика е първата роботизирана косачка, на която можете да … играете легендарния шутър DOOM на id Software. Играта отдавна е известна с това, че може да бъде подкарана на почти всичко – от хладилници, през банкомати, електрическо пиано, калкулатор, тест за бременност и дори свързани в мрежа картофи. Затова и от компанията за роботизирани косачки са решили да използват този имидж и да подчертаят и без това страховития вид на своя продукт. 

Мария Калас 2.0 

Друга впечатляваща иновация, представена на тазгодишния Световен мобилен конгрес, беше дигиталният двойник на феноменалната оперна певица Мария Калас, който не само приличаше на примата, а и звучеше като нея, благодарение на изкуствен интелект. Според създателите на проекта, подобни двойници биха могли да ни помогнат да не забравяме велики актьори и изпълнители, дълго след като са напуснали този свят. И съответно да запознаят бъдещите поколения с тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *