post

Какво представлява резидентната грижа за възрастни хора?

Резидентната грижа за възрастни хора представлява форма на дългосрочна услуга за настаняване в специализирани институции, наричани резидентни домове за възрастни хора. В тях се предоставят медицински грижи и социална подкрепа на възрастните хора, които не могат да се грижат за себе си самостоятелно поради физически или психични ограничения с напредване на възрастта или хора, желаещи да живеят в общност и да поддържат социални контакти. На практика резидентната грижа е форма на социална услуга за стари хора.

Нека проследим основните характеристики на резидентната грижа за възрастни хора:

  • Домовете за възрастни хора от резидентен тип предоставят 24-часово наблюдение от медицински специалисти, които се грижат за здравето, безопасността и благополучието на резидентите. В много случаи тези домове са тясно специализирани и предоставят медицински услуги за възрастни хора, със сериозни здравословни проблеми, като деменция, Паркинсон, склероза и хронични медицински състояния. Резидентите имат достъп до различни медицински услуги – профилактични прегледи, физиотерапия, психологическа подкрепа, медицински процедури, лабораторни изследвания и др.
  • Резидентите в домовете за възрастни, получават персонална грижа и помощ в организацията и осъществяването на ежедневните си дейности.
  • Резидентите се ползват от удобства и условия за живот, които са подходящи за техните потребности и ограничения – комфортно обзаведени стаи, обстановка близка до домашната, лесен достъп до общите части и зоните за отдих, триразово хранене и развлечения.
  • Домовете за възрастни от резидентен тип често предлагат разнообразни социални активности и програми, които са предназначени да подпомагат социалната интеграция, емоционалния комфорт и качеството на живот на резидентите.

Услугите, предлагани от домовете за възрастни хора от резидентен тип са насочени към индивидуалните нужди и предпочитания на резидентите.  Прилага се персонален подход при организирането на ежедневните графици и по-дългосрочните програми за подкрепа, съобразени с желанията на възрастните хора, които участват в процеса на вземане на решения.

Семействата на резидентите са важен част от процеса, като им се осигурява информираност, изисква се обратна връзка, предлага им се психологическа подкрепа и възможност за участие в грижата и вземането на решения. Приоритет е запазване на връзката на възрастните хора със семейството.

Резидентната грижа за възрастни хора обикновено предполага значителни финансови разходи. Финансирането може да бъде осигурено от семействата, чрез застраховки или държавни програми за финансова помощ.

Добре е да се знае, че домовете за резидентна грижа за възрастни хора, се подлагат на различни видове оценки и регулации, за да се гарантира качеството на грижата и безопасността на резидентите.

Този вид услуга за възрастни хора играе важна роля за обществото ни, тъй като  осигурява подходяща среда за тези, които се нуждаят от специализирана помощ и внимание в ежедневието си, което е почти невъзможно в домашни условия в свръхангажираното ни ежедневие.

Какво предлагат домовете за възрастни от резидентен тип в България?

В България домовете за възрастни хора от резидентен тип, предоставят разнообразни пакетни и индивидуални услуги, подобни на тези в страните от европейската общност и по света.

  • Настаняване и хранене.
  • Предоставяне на 24-часова медицинска грижа и наблюдение от квалифициран медицински персонал – лекари, медицински сестри, физиотерапевти, рехабилитатори, инструктори и др.
  • Предоставяне на терапевтични услуги като физиотерапия, рехабилитация след инциденти или заболявания, логопедични занимания и др. подобни.
  • Помощ при изпълнение на ежедневни дейности като хигиенни процедури, обличане, хранене, прием на лекарства и пр.
  • Организиране на различни социални активности и програми за развлечение, като занимания тип хоби, музикални и театрални представления, йога, курсове по танци, различни школи, четене и др.
  • Предоставяне на информация и подкрепа за семействата на резидентите, редовни обратни връзки и информираност относно здравословното и психичното състояние на възрастните хора.
  • Специализирани услуги за палитивна грижа и подкрепа на резиденти с терминални или сериозни хронични заболявания.
  • Освен услуги за дългосрочно пребиваване, някои домове за възрастни от резидентен тип предлагат и услуги за дневен престой, без нощувка. Други предлагат сезонно или краткосрочно настаняване, например когато лицето, което полага грижи за възрастния е ангажирано за известен период от време.

Както стана ясно съществуват различия между отделните учреждения по отношение на качеството на грижата, обхвата на предлаганите услуги и цените.

Какви са основните разлики на домовете за резидентна грижа за възрастни и старческите домове?

Основните разлики между домовете за възрастни от резидентен тип и старческите домове се отнасят до организацията, предлаганите услуги и моделите на грижа.

В домовете за възрастни от резидентен тип обикновено се предлага пълното обслужване на резидентите – медицинско наблюдение, социална подкрепа, социални дейности и дневни активности.

Старческите домове често се фокусират по-специфично върху осигуряването на услуги за облекчаване на ежедневния живот на възрастните хора, като предоставят базова грижа, хранене и помощ.

В домовете за възрастни от резидентен тип се предлагат комфортно обзаведени единични или двойни стаи и дори апартаменти. В старческите домове обикновено условията за настаняване могат да бъдат по-скромни, като резидентите често споделят стаи с други обитатели на дома.

Домовете за възрастни от резидентен тип обикновено имат по-широк обхват и качество на медицинско обслужване – 24-часова медицинско наблюдение и достъп до специализирани медицински услуги. В старческите домове медицинската грижа може да бъде по-ограничена и рядко е тясно специализирана.

Цените за настаняване и грижа в резидентните домове за възрастни обикновено са по-високи в сравнение със старческите домове. Това се дължи на по-широкия обхват на предлаганите услуги и по-високите стандарти на обслужване.

Контингентът към който са насочени услугите в домовете за възрастни от резидентен тип често са по-активни и независими възрастни хора, които изискват по-малко помощ в ежедневните дейности, освен ако не са тясно специализирани. Старческите домове обикновено се фокусират върху възрастни хора, които изискват по-сериозна помощ и грижа.

В домовете за възрастни от резидентен тип често се организират разнообразни социални и развлекателни активности. В старческите домове също могат да се предоставят различни видове социални активности, но по-ограничени, поради по-скромните ресурси, с които разполагат.

В домовете за възрастни от резидентен тип обикновено се стремят към индивидуален подход и персонализирана грижа, с внимание към техните индивидуални нужди и предпочитания. В старческите домове, поради по-голямото число резиденти и ограничените ресурси, индивидуалната грижа може да бъде по-ограничена.

Всички тези различия се отразяват в начина, по който се организират, функционират и предоставят услуги в домовете за възрастни хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *