post

Около 98% от жертвите на вируса WannaCry използват Windows 7. Това показват данните от анализ на Kaspersky Lab.

Първоначалните очаквания, че Windows XP е голямата мишена заради възрастта си и липсата на поддръжка не се оправдават. Оказва се, че по-малко от 1 компютър на всеки 1000 заразени използва Windows XP. Kaspersky дори определят заразите на XP като незначителни.

На второ място по атаки е Windows 2008 R2 Server. Той е получил малко над 1% от атаките на WannaCry. Windows 7 продължава да бъде най-популярната версия на операционната система и е очаквано, че тя ще бъде и най-много атакувана. Въпреки това разликата е впечатляваща спрямо останалите версии на Windows. Заразите на Windows 10 също са под 1% вероятно заради постоянното автоматично обновяване на платформата, което не се спира толкова лесно както при Windows 7.

Статистиката трябва да смекчи и критиките към Microsoft. Компанията срещна недоволство, че пусна кръпка за Windows XP едва след като пикът на атаката мина. Всъщност обаче, компанията не беше задължене да го прави. Тя официално е прекратила поддръжката на Windows XP преди няколко години и предлага такава само на компании, които си плащат допълнително за това.

По притеснително е, че Windows 7 все още се поддържа активно от Microsoft и че компанията е пуснала ъпдейт решаващ проблема още през март т.г. Много администратори обаче не са го инсталирали, с което са се изложили на риск.

Разследването показва, че самият вирус не е особено добре програмиран. Оказва се, че има случаи, в които ключовете за криптиране могат да се извлекат и файловете да бъдат декриптирани и без да се плаща. Все пак, най-добрата защита си остава използването на възможно най-актуален софтуер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *