post

IT пазарът в България е най-бързо растящия, а работещите в този сектор – най-високо платени. Оказва се обаче, че 90% от работещите в този сектор искат да си сменят работата, или поне биха били склонни да разгледат други предложения, ако се появят. Това показва проучване на българския технологичен стартъп за подбор на IT кадри Code Agents, който е провел анонимно количествено проучване сред софтуерните разработчици в столицата, за да идентифицира тенденциите на пазара на труда в този бранш.

Извадката от 500 софтуерни разработчика показва, че над 1/3 от тях възнамеряват да сменят работата си до една година, а други 26.7% биха приели по-добро предложение. Основните причини, които провокират подобни нагласи в разработчиците са и основните фактори, по които ще изберат новият си работодател – мениджмънта, работният процес, атрактивността на проектите, работното време, възможностите за учене и кариерно развитие.

Относно работното време, все повече разработчици желаят да работят дистанционно. Едва 1/5 от тях обаче имат този шанс, което предоставя възможност на компаниите за по-добро позициониране като работодател.

Служителите, които не се интересуват от нови предложения за работа са едва 11.7%. Основните фактори, които ги задържат в съответните компании, са колегите, получаваното уважение, работното време и възнаграждението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *