post

Глобалният доклад по повод Седмицата на киберзащитата 2022 на Acronis разкрива нарастване на заплахите и нужда от интегрирани решения за киберзащита

 

Acronis, глобалният лидер в киберзащитата, публикува своя годишен Глобален доклад по повод Седмицата на киберзащитата 2022, подготвен за тазгодишния Световен ден на бекъпа. Докладът, в който са изследвани над 6 200 ИТ потребители и ИТ мениджъри от малки бизнеси до големи корпорации в 22 страни, разкрива някои от най-критичните недостатъци, налични в практиките по киберзащита в днешно време, търсейки защо се явяват те и предлагайки насоки как могат да бъдат преодолени.

Едно от ключовите наблюдения в доклада миналата година бе, че 80% от организациите са поддържали едновременно до 10 решения за защита на данните и киберсигурност – и въпреки това над половината от тях са пострадали от прекъсване на работните процеси поради загуба на данни. Ясно е, че повече решения не означава по-добра защита.

Тази година виждаме, че тенденцията се влошава:  докато 78% от организациите в глобален план поддържат по над 10 различни решения, 76% от организациите са претърпели прекъсване на работата заради загуба на данни. Това представлява 25% увеличение в сравнение с 2021. Прекъсването на процесите произтича от набор от причини, сред които системен срив (52%), човешка грешка (42%), кибератаки (36%) и вътрешни атаки (20%).

В резултат, сега ИТ отделите на 61% организациите по света отчитат, че предпочитат интегрирано решение, което да замени техните сложни комбинации от инструменти за киберзащита и защита на данните с единно, унифицирано решение.

„Тъй като целият свят е все по-застрашен от различни видове атаки, преминаването колкото се може по-скоро към универсални решения от вида „всичко в едно“ е единственият начин за постигане на наистина пълноценна киберзащита. И именно това е проблемът, който Acronis се е заел да реши“, казва Кандид Вюуст, вицепрезидент по изследванията в областта на киберзащитата в Acronis. „Нападателите не дискриминират никого, когато става въпрос за средства или мишени, така че силната и надеждна сигурност вече не е опция – това е необходимост“.

Тенденция на свръхувереност: ИТ екипите надценяват своята подготвеност

Проследихме и друга тревожна тенденция, отговорна за снишаването на гарда при киберзащитата и увеличаването на бюджетите за ИТ сигурност:

  • ИТ мениджърите на 70% от организациите твърдят, че са внедрили автоматично управление на пачовете. Въпреки това, на база на надеждни индустриални изследвания, се оказва, че само шепа компании се придържат към „златния срок“ от 72 часа за прилагането на пачовете.
  • 82% от ИТ мениджърите твърдят, че имат система за защита от рансъмуер и съответните средства за възстановяване. Въпреки това всяка седмица са налице нови сполучливи атаки, а размерът на искания откуп нараства с всяка следваща година.
  • 20% от ИТ мениджърите твърдят, че ежеседмично тестват своите решения за бекъп и възстановяване. И все пак това отново не съответства на индустриалните данни.

Изглежда, че ИТ мениджърите се стараят да изглеждат по-добре подготвени, отколкото са в действителност. Но от своя страна това е заблуждаващо за техните мениджъри, бордовете на директорите, индустриалните анализатори и потребителите.

Въпреки това, ако преобладаващото мнозинство от ИТ мениджърите действително имат подобни решения, то изглежда, че те не ги използват правилно: просто са затрупали своите ИТ активи с всички възможни препоръчни технологии за киберзащита. А това означава разходване на много пари напразно.

Установеното от нас доказва, че тази година организациите харчат повече за ИТ сигурност. Ала когато сравним тенденцията с цялостния ИТ бюджет, става ясно едно: организациите все още се отнасят към своята кибер-защита като към нещо, което „е хубаво да го има“, а не като нещо, което „непременно трябва да е налице“:

  • Половината от организациите в глобален мащаб заделят по-малко от 10% от цялостните си ИТ бюджети за ИТ сигурност.
  • Едва 23% от организациите в глобален мащаб инвестират над 15% от своите цялостни ИТ бюджети в сигурност— въпреки все по-заплашителния киберпейзаж.

Ръстът на осведомеността, предизвикан от пандемията, се оказа временен

Честите бекъпи, които бяха мотивирани от прехода към дистанционна форма на работа, вече са минало: третина от ИТ мениджърите бекъпват само веднъж в седмицата, а 25% правят бекъп веднъж в месеца. Прилагането на най-добрите практики за бекъп намалява по всички направления — ИТ екипите в едва 15% от организациите се придържат към тях.

Подобно на миналата година, 10% от ИТ мениджърите не са сигурни дали техните компании попадат в обхвата на каквито и да било регулации относно данните. Това показва, че ИТ мениджърите, подобно на ИТ потребителите, са в безпътица.

Според нашето изследване, 86% от организациите в глобален план са разтревожени заради заплахата от нарастване на атаките, мотивирани от политически причини, породени от влошаващия се геополитически климат. И все пак техите тревоги не се превръщат в подобрения на тяхната киберзащита.

Най-важният извод е, че остарелите подходи, на които професионалните ИТ екипи са разчитали много години, сега вече ги предават. За постигането на по-надеждна, по-холистична защита на данните, приложенията и системите от съществено значение е наличието на задълбочен и лесен за следване подход – такъв, който съчетава киберсигурност, защита на данните и управление в едно решение.

Потребителите се боят от киберзаплахите, но навиците за бекъп си остават непроменени

Само един от всеки десетима потребители прави бекъп ежедневно, докато 34% от потребителите правят бекъп на месечна база— потресаващите 41% от потребителите правят бекъп още по-рядко или просто не правят бекъп изобщо. Все пак 72% от потребителите са изпитали нужда от възстановяване чрез бекъп поне веднъж през изминалата година (33% — повече от веднъж). Това означава, че някои от потребителите, които са избрали да не правят бекъп, са загубили завинаги своите данни:

  • 43% от потребителите правят ъпдейт седмица или малко повече от седмица след пускането на обновлението — измежду тях на 7% им отнема повече от месец да изпълнят тези препоръчани ъпдейти. Това е спад във времето за реагиране в сравнение с 2021.
  • Докaто едва 12% от потребителите следват препоръчания хибриден модел за облачно и локално бекъп съхранение, потребителите залагат двойно повече на облачния бекъп: свидетели сме как в интервал от 4 години локалните бекъпи са намалели от 62% през 2019 до 33% през 2022 — в същото време облачните бекъпи са се увеличили от 28% до 54%.
  • 66% от потребители не знаят или не биха могли да кажат дали техните данни са били модифицирани.
  • 43% от потребителите не са сигурни дали техните решения за предпазване от зловреден код ги защитават от нови и новопоявяващи се киберзаплахи.

Това, което виждаме тук, е огромна пропаст в начина, по който организациите и индивидуалните потребители подхождат към киберзащитата на теория и на практика. Acronis осигурява набор от решения, които могат да стеснят тази пропаст — измежду тях е Acronis Cyber Protect, който се използва от над 20 000 доставчици на услуги за предпазването на над 750 000 бизнес-организации.

За повече глобални и регионални статистически данни, разгледайте нашия Глобален доклад по повод Седмицата на киберзащитата 2022 , както и възможностите за регионален задълбочен анализ— изтеглете докладите безплатно от нашия уебсайт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *