post

75 публикации на финансова тематика в популярния сайт за технологии CNET са генерирани от изкуствен интелект (AI). За това информира конкурентният технологичен сайт Engadget.

В публикацията се споменава, че макар и рядко, медиите използват чатботове с изкуствен интелект като Chat-GPT, VALL-E и BlenderBot 3 за писането на второстепенни по важност текстове. Но винаги, когато една медийна редакция направи подобна фундаментална промяна в политиката си, тя пуска прессъобщение или информира за това в социалните си мрежи.

При CNET липсва подобно официално съобщение. Едва след като се задържи курсора на мишката върху радакторския ред, сайтът разкрива, че “тази статия е генерирана с помощта на технология за автоматизация и е старателно редактирана и проверена от редактор”.

По-късно в CNET се появява отговор на публикуваната в Engadget новина. В него се казва, че редакционният екип на CNET Money е започнал да изпозлва помощта на AI през ноември с цел да разбере дали технологията може да облекчи работата на натоварения им екип от репортери и редактори.

“Публикуваме хиляди новини всеки месец, които задължително се проверяват и редактират от редактор с тематичен опит, преди публикуване. Това ще остане наша политика, независимо какви инструменти или технологии използваме, за да създадем тези истории. И ако открием грешки след публикуването, ще коригираме публично историята” – посочват още от редакцията на CNET.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *