post

Има около седем-осем водещи кандидати за ваксина за новия коронавирус и работата по тях е ускорена. Това съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус заяви.

Според него, преди два месеца се е смятало, че произвеждането на ваксина за новия коронавирус ще отнеме 12 до 18 месеца. По думите му усилието е ускорено с помощта на сумата от 7,4 милиарда евро, които бяха обещани преди седмица от лидерите на 40 държави, организации и банки за изследвания, лечение и тестове.

Той посочи обаче, че тази сума няма да бъде достатъчна и ще бъдат необходими още средства както за производството на ваксина, така и за произвеждането на достатъчно бройки за всички.

“Имаме добри кандидати сега”, каза Гебрейесус. “Водещите са седем-осем, но имаме над 100 кандидати”, сподели Гебрейесус. “Фокусираме се върху няколко кандидати, които може да донесат по-добри резултати и ускоряваме тези с по-добър потенциал”, допълни той без да ги назовава.

Генералният директор на СЗО информира, че има и консорциум от над 400 учени, които участват в развитието на ваксина и диагностика. Той подчерта, че новият коронавирус е “много заразен” и го нарече “убиец” заради над четирите милиона заразени по света и близо 275 000 смъртни случая.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *