post
 1. Как започнахте работа в Netpeak?

Казвам се Мартин Желязков и съм SEO специалист с повече от 12 години опит в тази област. Стартирам в дигиталния маркетинг още през 2007, но развих умения и знания основно в SEO, които ме превърнаха в едно от най-разпознаваемите лица в SEO индустрията в България.

През 2018 година започнах работа в Netpeak България – по същото време започнах да изнасям и лекции в Softuni Digital. Моето желание да се присъединя към Netpeak не беше случайно. Осъзнавах, че имам нужда да изведа своите знания и умения на съвсем друго ниво. Личните проекти, които развивах преди това, ме ограничаваха само и единствено в нещата, които работят за мен, така че исках нещо повече.

Netpeak е Performance marketing агенция, част от Netpeak Group – една от най-големите агенции за дигитален маркетинг в Източна Европа, която работи в сферата от 2006 г. насам, с повече от 3000 успешни проекта, 7 офиса в 3 държави и над 1000 сертифицирани специалисти. Агенцията е с фокус върху промотирането на уеб сайтове, онлайн реклама, CRM маркетинг, уеб анализ, usability, App Store Optimization, Big Data SEO, създаване на бранд имидж и още. Netpeak e eжегоден организатор на конференции за дигитален маркетинг в България, Украйна и Казахстан, както и на годишната конференция за дигитален маркетинг – Online Advertising Conference.

Като част от екипа на Netpeak, участвам в организацията на редица конференции за дигитален маркетинг, които се провеждат в България. Освен това досега съм имал възможността да провеждам обучения за големи компании и организации като A1, Decathlon, BNR, Mediapool и много други. Също така съм лектор и съавтор на всички курсове по SEO в Softuni Digital.

За втора поредна година съм участник в SEO журито на eCommerce Academy Awards и нямам търпение отново да оценявам бизнесите и най-вече в направление тяхното онлайн присъствие на пазара.

 1. Оптимизацията е … 

Оптимизацията е… това е въпрос, който изисква подход от различни ъгли. Ако трябва да определим SEO оптимизацията в едно изречение, тя е процесът на подобряване на видимостта на уебсайта в резултатите от търсачките. Но това е прекалено елементарно  определение. В голяма степен оптимизацията е един дългосрочен процес, който изисква много внимание, знания и умения, но и сериозни аналитични умения.

Оптимизацията е до някаква степен и творчески процес, защото изисква креативно и иновативно мислене – за да се справим с конкуренцията, промените в алгоритмите на търсачките и развитието на новите технологии. В един свят, където милиони уебсайтове се борят за внимание, уникалните и креативни решения често се използват за отличаване. Особено през 2023 година, когато AI инструментите все по-сериозно навлизат в нашето ежедневие.

И не на последно място – оптимизацията е пътешествие. Пътуване през променящия се пейзаж на дигиталния маркетинг, където дестинацията е по-добра видимост в резултатите от търсене и по-висока степен на ангажираност. 

 1. За кого е подходяща SEO оптимизацията – малките онлайн магазини или големите брандове, които имат електронно присъствие?

SEO оптимизацията е инструмент, подходящ за всички видове онлайн бизнеси, без значение дали става въпрос за малки онлайн магазини или големи брандове с доказано в годините онлайн присъствие. Въпреки това стратегиите и методите, които се прилагат, могат да варират в зависимост от специфичните цели и нужди на всеки бизнес.

За малките онлайн магазини SEO може да играе критична роля в изграждането на видимост и привличането на потенциални клиенти. Особено в началните етапи на развитие, когато бюджетите за реклама често са ограничени, SEO предлага устойчив начин за повишаване на трафика и постигане на конверсии. Малките онлайн магазини могат да се фокусират върху локално SEO, създаване на уникално и качествено съдържание и изграждане на авторитет в тяхната ниша. За съжаление практиката показва, че все още малкия и среден бизнес сериозно подценяват ролята на органичното търсене и го пренебрегват, а то може да бъде сериозен източник на трафик и приходи от техния сайт.

От друга страна, за големите брандове с изградено онлайн присъствие SEO оптимизацията е ключова за поддържане и разширяване на техните позиции на пазара. Те имат ресурсите да инвестират в по-сложни и разнообразни SEO стратегии, включително техническо SEO, вътрешна и външна оптимизация и изследване на ключови думи на високо ниво. Големите брандове могат да се възползват от вече установената си репутация и авторитет, за да генерират значителен органичен трафик.

И двата типа бизнеси могат да извлекат полза от SEO, но трябва да разберат, че това е дългосрочен процес. Успехът в SEO не идва веднага, но с търпение, последователност и правилния подход възвръщаемостта от инвестициите може да бъде значителна. Инвестицията в подобрение на органичната видимост на всеки един бизнес е най-доброто решение, което може да бъде взето. И това е неоспорим факт, който може да бъде потвърден от всеки бизнес.

Независимо от размера на вашата компания, е важно да ви е ясно, че SEO е жизненоважна част от вашата онлайн стратегия. Оптимизацията не само подобрява видимостта на вашия уебсайт, но също така подобрява потребителския опит, изгражда доверие и авторитет и води до по-дългосрочен и устойчив растеж на бизнеса.

 1. В какъв период след използването на SEO в онлайн бизнеса, търговците могат да видят реалните резултати?

Разбирането на периода, в който онлайн бизнесът може да види реални резултати от SEO оптимизацията, е въпрос, който зависи от множество фактори. Те включват текущото състояние на уебсайта, конкурентната среда, избраните SEO стратегии и тактики, както и спецификите на дадената индустрия или ниша.

С други думи SEO е дългосрочен процес. В редица случаи реалните резултати могат да бъдат забелязани след около 3-6 месеца (конкретно за България) и 6-12 месеца за чуждестранни проекти. В този период се включват първоначалният одит и анализ, планирането и изпълнението на стратегията, както и последващите промени, които търсачките трябва да индексират и оценят. Отбелязваме, че промените в класирането и трафика често са по-малко видими в началото и стават по-забележими с течение на времето.

Търговците трябва да бъдат готови за това, че SEO е ангажимент, който изисква търпение и последователност. Въпреки че началните резултати могат да отнемат известно време, ефектите от SEO често са по-дълготрайни и по-висококачествени от други форми на онлайн маркетинг. Подобреното класиране и увеличеният трафик и по-високата степен на ангажираност, които произтичат от успешната SEO оптимизация, могат да осигурят значителни ползи за бизнеса.

Важно е да се отбележи, че макар и органичния канал да е ефективен начин за увеличаване на видимостта и привличане на целева аудитория, то трябва да бъде разглеждано като част от по-широка дигиталнс стратегия. SEO работи най-добре, когато се комбинира с други методи като контент маркетинг, социални медии, PPC (Pay-Per-Click) реклами и други. 

 1. Опишете идеалния онлайн магазин с три думи. 
 • Интуитивен – удобното и интуитивно навигиране е ключов фактор за успешния онлайн магазин. Това означава, че потребителите могат лесно да намерят това, което търсят, и да се движат из сайта без объркване. Дизайнът и структурата на уебсайта трябва да бъдат ясни, просто организирани и да поддържат безпроблемен поток на информацията.
 • Висококачествен – потребителите оценяват висококачествените продукти и услуги. Това включва качеството на продуктите, предлагани в магазина, но също така и качеството на съдържанието, представено на уебсайта – от детайлните описания на продуктите и висококачествените изображения, до полезното и убедително съдържание, което помага на потребителите да вземат информирано решение за покупка.
 • Оптимизиран – онлайн магазините трябва да бъдат оптимизирани за търсачките, за да увеличат своята видимост и да привлекат повече потенциални клиенти. Това включва използване на подходящи ключови думи, оптимизация на заглавия и мета описания, ускоряване на времето за зареждане на страницата и осигуряване на мобилна адаптивност. Оптимизацията също включва подобряване на потребителското изживяване чрез минимизиране на стъпките до покупка, предоставяне на ясна информация за цени и доставка и създаване на лесен и сигурен процес на плащане.
 1. Как се става “Звезда на електронната търговия”?

Да станеш “Звезда на електронната търговия” изисква комбинация от ефективни стратегии, иновации и усърдна работа. То включва следните стъпки:

 1. Изграждане на силен бранд: Вашият онлайн магазин трябва да представлява нещо уникално, което се отличава от конкуренцията. Създайте и внедрете уникална мисия и визия, която съответства на ценностите и нуждите на вашата целева аудитория.
 2. Фокус върху качеството на продукта: важно е да не се концентрирате само върху количеството – уверете се, че всеки продукт, който продавате, е висококачествен и отговаря на очакванията на клиентите ви.
 3. Създаване на изключителен потребителски опит: това включва всичко от интуитивната навигация и бързо зареждане до персонализираното съдържание и ефективното обслужване на клиентите. Вашият онлайн магазин трябва да бъде лесен за използване, а купуването – удобно и приятно.
 4. Оптимизация за търсачки (SEO): за да бъдете забелязани в мрежата, трябва да работите върху SEO. Това включва използването на подходящи ключови думи, оптимизация на заглавията и мета описанията, създаване на качествено съдържание и постигане на силен беклинк профил.
 5. Разработване на маркетингови стратегии: независимо дали става въпрос за email маркетинг, социални мрежи, реклама в Google или affiliate маркетинг, важно е да промотирате своя бранд и да привличате нови клиенти.
 6. Мониторинг и анализ: използвайте аналитични инструменти като Google Analytics, за да следите успеха на вашите усилия и да определяте нови области за подобрение. Непрекъснато тествайте и оптимизирайте вашата стратегия, за да увеличите продажбите и да подобрите клиентското удовлетворение.

Следвайки тези стъпки, вие ще поставите основите на един успешен магазин за електронна търговия, и ще започнете своето пътуване към титлата “Звезда на електронната търговия”.

Мартин Желязков e част от eCommerce Academy Awards 2023 – Конкурсът на електронните търговци в България. Повече за наградите и как да се включите можете да видите тук: https://awards.ecommercebg.com/.

One thought on “6 стъпки за създаване на идеалния онлайн магазин

 1. Страхотно интервю отново на Марто Желязков :)). Благодарим ти

  П.С. – Твой студент

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *