5-метрова червена чаша на NESCAFE в центъра на София

От вчера – 01 април, в градинката срещу Националната художествена галерия в София, шарен и весел NESCAFE кът ще зареждат столичани до 15 април. Това е по случай 75-ия рожден ден на марката, който беше отбелязан вчера. Музика, танци и изненади зарадваха всички, които се отбиха, за да се повеселят с NESCAFE.

Как е започнало всичко

През 1929 г. на тогавашния председател на Нестле – Луи Дапелс, била възложена интересна задача от бившия му работодател – Banque Française et Italienne pour l’Amérique du Sud. След краха на Уолстрийт и срива на цените на кафето, банката разполагала с голямо количество непродадено кафе в складовете си в Бразилия. Тогава Нестле са запитани дали тези запаси могат да се превърнат в „разтворими кубчета кафе“, които да бъдат пуснати в продажба.

Химикът д-р Макс Моргенталер се присъединява към компанията, за да помогне на своите изследователи да намерят решение. След тригодишни експерименти те откриват, че „café au lait“ – кафето, смесено с мляко и захар – и превърнато в прах, запазва вкуса си за по-дълго време. Но този прах не бил лесно разтворим, а млякото и захарта създавали допълнителни трудности при производството.

Раждането на NESCAFЕ

Д-р Моргенталер обаче установил, че вкусът и ароматът на кафето се запазвали по-добре в кафето, когато към него се добави подсладено мляко, отколкото при добавяне на неподсладено. Той открил още, че кафето се съхранявало по-дълго след излагането му на висока температура и налягане.

Д-р Моргенталер стигнал до заключението, че тайната за запазване на аромата на кафето се крие в създаването на разтворимо кафе с достатъчно въглехидрати. Това било нов и оригинален начин на мислене. Една година по-късно той използвал специфична техника за производство на такъв прах и го представил на Изпълнителния борд на Нетсле и на техническите директори на компанията като разтворимо кафе, което може да се консумира.

Две години по-късно, на 1 април 1938 г., разтворимото кафе, наречено NESCAFЕ, е представено в Швейцария. Тогава Нестле създава мащабни производствени мощности за екстракция на кафе във фабриката си в швейцарския град Орб. Линията за производство на NESCAFЕ включва и процесите за изсушаване на кафето чрез пулверизиране на кафе зърна.

Два месеца по-късно марката е представена в Обединеното кралство и през 1939 г. в САЩ. До април 1940 г. NESCAFЕ вече се предлага в 30 страни по света.

Днес, всяка секунда се консумират повече от 5500 чаши разтворимо кафе NESCAFЕ с различни сортове, предназначени да удовлетворят различните вкусове и предпочитания по целия свят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *