post

САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия представиха общ документ, чрез който заявяват, че ще искат законен достъп до криптираните данни на потребителите. Държавите, известни с прякора “Петте очи” , се надяват ИТ компаниите доброволно да им помогнат, съобщава Engadget.

Според общия документ, държавите признават, че криптирането на данни е ценно, но допълват, че то трябва да се прави рядко. Те се надяват компаниите да им помогнат, но ако това не се случи, ще прилагат необходимите мерки, включително нови закони, за да си осигурят такъв достъп.

Държавите казват, че всякакви нови мерки и методи ще се въвеждат с допълнителни мерки за мониторинг за избягване на злоупотреби. Освен това ще с съобразяват с личното пространство на хората. Според държавите, както полицията има право да претърсва домове при определени условия, така тя трябва да може да прави същото и с дигиталните данни.

Документът не споменава конкретни технологични изисквания. Той намеква, че ако все пак дадена компания реши да криптира данните, тя трябва да намери начин как да осигури достъп на полицията до тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *