post

Съдът в Лос Анджелис наказа 19-годишен американец с две и половина години затвор за необмислена игра с лазерна показалка. През март миналата година, просто за забавление той е насочвал зелен лазерен лъч по самолет и вертолет. Пилотът на последния е бил със специални очила и не е пострадал, докато летецът на частния самолет Cessna след инцидента няколко часа е имал проблеми със зрението.

Пилотът се е готвил за кацане, затова лазерният лъч е можел да го заслепи и да доведе до непредсказуеми последици, отбелязва съдията. Поведението на тийнейджъра е окачествено като безразсъдно и крайно опасно. Подсъдимият е признал вината си още през миналата есен, но е заявил, че не е имал представа за вредното влияние на лазерните показалки на големи разстояния, съобщава Network World USA.

Лазерните показалки са широко разпространени и излъчват светлинен лъч с малък диаметър. На пазара се продават показалки с различна мощност, някои от които са опасни за зрението. По тази причина различни модели са забранени за продажба в някои страни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *