post

Компанията Intel, която е известна не само с централните си процесори, но и с мини компютрите NUC, следва своя план за обновяване на платформата и обяви новите модели NUC 13. Новото поколение, базирано на доказалите своите качества процесори с кодово име Raptor Lake, включва две специализирани линии от модели – за бизнеса – NUC 13 Pro – и за забавление – NUC 13 Extreme. Intel NUC 13 Pro запазва познатия компактен форм-фактор 10х10 см като предлага още по-висока производителност и сигурност на корпоративните клиенти. Intel NUC 13 Extreme е уникална мини система, която освен с мощен процесор с отключен множител, идва с нов термичен дизайн и троен слот за видеокарти с дължина до 313 мм.
Най-доброто за бизнеса, събрано на минимум площ

A photo shows the Intel NUC 13 Pro in two 4-by-4-inch form factors. The taller NUC (right) adds room for more storage and added I/O expansion. On March 27, 2023, Intel introduced the Intel NUC 13 Pro (code-named Arena Canyon), which brings the performance of 13th Gen Intel Core processors to a 4-by-4-inch form factor. (Credit: Intel Corporation)


Комбинацията от минимален размер, производителност, екологичност и надеждност е точна това, което искат бизнес потребителите. Някои от моделите включват Intel vPro Enterprise функционалност за всеобхватна сигурност, максимална стабилност и хардуерно базирано отдалечено управление. Най-популярните приложения на Intel NUC 13 Pro включват употреба в офиси и рецепции, като edge клиенти и мултимедийни плеъри за публични дисплеи.
13-тото поколение на модела се отличава с:
– процесори до Intel Core i7 с шест производителни (P) и осем ефективни (Е) ядра;
– поддръжка на до 64 GB двуканална DDR4-3200 RAM;
– M.2 слот за PCIe x4 Gen 4 NVMe SSD и опционално за допълнително 2.5” SSD при варианта с увеличена височина на корпуса;
– Ethernet порт с пропускателна способност 2.5 Gbps;
– безжични връзки Wi-Fi 6E и Bluetooth 5.3;
– два HDMI порта;
– два Thunderbolt 4 порта (общо до четири дисплея 4K@60 Hz);
– три USB 3.2 и един USB 2.0 портове.
Максимум забавление в компактен форм-фактор

С нарастването на популярността на компютърните игри и създаването на аудио-визуално съдържание Intel излиза с революционно предложение за геймърска система. NUC 13 Extreme се отличава с отлично оптимизирания си обем на кутията, която заема минимално място, без да прави компромиси с вградените хардуерни компоненти. Нов е не само форм-факторът, но и концепцията на охлаждането.
Сърцето на NUC 13 Extreme са процесори Intel Core i9, i7 и i5 с хибридна архитектура от 13-то поколение и максимална разсейвана мощност до 125W. В комбинация с поддръжката на пълноразмерни трислотови видеокарти с дължина до 313 мм потребителите получават впечатляваща производителност в игрите и приложенията за създаване на съдържание. Специално разположените вентилатори в кутията осигуряват тиха и стабилна работа дори след часове интензивна игра.
Компактните системи Intel NUC 13 Extreme предлагат:
– PCIe x16 Gen 5 слот за видеокарти;
– 12VHPWR и 6+2 пина захранване за видеокарти с мощност до 450W;
– поддръжка на двуканална памет DDR5 SO-DIMM с обем до 64 GB;
– три М.2 слота PCIe x4 Gen 4 за NVMe носители с размер 80 мм;
– 2.5 Gbps Ethernet порт;
– HDMI 2.1 TMDS и два Thunderbolt 4/USB4 порта Type-C;
– Wi-Fi 6E с пропускателна способност 3.0 Gbps на 6 GHz и Bluetooth 5.2 или 5.3 с две външни антени;
– общо осем USB 3.2 порта и един USB Gen 2×2 Type-C;
– модулно 750W 80+ Gold захранване.
Създадени с мисъл за устойчивост и дълъг живот
Новото поколение Intel NUC 13 се характеризира с оптимизиран дизайн, който позволява лесна диагностика и ремонт, така че системите да продължат да функционират, дори ако се налага смяна на компоненти. Мини компютрите се предлагат под формата на завършени конфигурации и полуготови системи, към които да се добави оперативна памет и устройство за съхранение на данни.
Повече информация за техническите спецификации, цените и областите на приложение можете да получите от официалния дистрибутор на Intel за България фирма АСБИС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *