post

Тринадесетгодишият американец Уилис Гибсън стана първия човек, който някога е успял да победи играта Тетрис. Тийнейджърът принуждава класическата видеоигра на Nintendo, която е на повече от три десетилетия, да влезе в “екран на смъртта”.

Във видео, качено в YouTube на 2 януари, се вижда как Гибсън, който използва псевдонима Blue Scuti, казва “Моля, срини се”, докато подрежда падащите пъзелни части по екрана. Малко по-късно желанието му се сбъдва и играта замира, карайки го да извика неколкократно “О, Боже мой!”.

“Това е невероятно. Разработчиците не са мислели, че някой някога ще стигне толкова далеч и сега играта официално е победена от човек” – посочва Винс Клементе, изпълнителен директор на Световното първенство по класически Тетрис пред Ройтерс. Той припомня, че до сега само компютърна програма, базирана на изкуствен интелект, е успявала да победи играта.

Тетрис беше пуснат за първи път през 1984 г. от Алексей Пажитнов в Московската академия на науките . По-късно играта е превърната в бизнес от предприемача Хенк Роджърс и показва изключителна устойчивост, предизвиквайки интереса на няколко поколения. Това е най-продаваната видеоигра на всички времена с 520 милиона продадени копия, според The Tetris Company.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *