Стартиращата фирма Modern Meadow от Бруклин си е поставила амбициозната цел да спаси колкото може повече животни от заколение с цел – превръщането им в хранителни продукти.
Стартъпът възнамерява да направи това като създава месо в лабораторни условия – чрез генно инженерство. За целта екипът вече е привлякъл 53.5 млн. щ. долара рисково финансиране от редица инвестиционни компании.
Според представителите на Modern Meadow, освен че предлаганият от тях метод за “отглеждане” на месни продукти е по-хуманен и спестява на животните жестокото отношение, той има и редица други предимства. Така например той предпазва хранителните продукти от различни токсични обработки, предоставяйки една много по-чисто и здравословна продукция.
Не на последно място чрез новия метод ще се избягват и редица рискови фактори, с които днес животновъдите се сблъскват непрестанно като болести по животните и др. В резултат потребителите ще получават по-екологично месо, а производителите ще си спестяват много от рисковете, което може да доведе и до намаляване на цените.