Спада цената на изкуственото месо

Учените, които създадоха първия в света хамбургер от отгледано в епруветка месо, обещават да му добавят вкус и да свалят неговата цена. Изследователят от университета Маастрихт Марк Пост е уверен, че цената на изкуственото месо може да бъде намалена от 300 000 на 65 000 долара за килограм.

Преди две години изследователите успяха да отгледат в епруветка мускулна тъкан от крава, като използваха нейни стволови клетки. За 3 месеца те нараснаха до 20 000 мускулни влакна, които след това се използваха за приготвяне на хамбургер с тегло 140 грама и цена около 250 000 евро.

Дегустаторите на скъпия сандвич обаче го намериха малко сух и обезмаслен.  Учените са приели сериозно забележките и са се заели със създаването стволови клетки, произвеждащи мазнини, както в истинското говеждо месо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *