post

Според новите промени в Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР), гражданите и организациите няма да плащат за справки от кадастъра и имотния регистър. Тези промени са част от усилията на правителството да намали административната тежест върху гражданите и бизнеса.

С новите текстове в ЗКИР, услугите ще бъдат предоставяни безплатно на административните и съдебните органи, както и на лицата с публични функции и на организациите, предоставящи обществени услуги. Това означава, че за крайните потребители – гражданите и организациите, няма да има финансова тежест за заплащане на държавни такси за документите, издавани от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Освен намаляване на разходите, целта е да се намали времето за взаимодействие на гражданите и организациите с администрацията. Със законопроекта се създава нормативна рамка за развитие на информационните системи на АГКК, като целта е да бъде променен моделът на предоставяне на административни услуги, като водещ става електронният документ.

Промените в законопроекта са в съответствие с основните принципи на електронното управление. С предложения законопроект се изменят Закона за геодезията и картографията, Закона за камарите на инженерите в инвестиционното проектиране (ЗКАИИП) и Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *