post

Пловдив е град с особено богато историческо минало. Той пази забележителното културно наследство на много исторически  епохи и цивилизации, оставили отпечатък по тези земи. Свидетел е на разцвета и краха на много световни империи, оказали влияние и върху неговата история. Води началото си от 4000 години пр.Хр., което го нарежда сред най-старите градове в Европа. Обявен е за европейска столица на културата през 2019 г., с което се слага началото на неговото съвременно признание и може би призвание.

Ето някои от най-значимите места и атракции, които бихте могли да посетите по врене на своя бизнес или ваканционен престой в Пловдив:

  • Старият град. Разположен е на естествено възвишение наречено Трихълмието, където все още се виждат следи от стъпките на древни народи. Основан е от траките с името Пулпудева като укрепено селище. По-късно е завладян на Филип Македонски, който го превръща в своя крепост и го преименува на Филипололис – градът на Филип. Отвоюван е отново от траките през I в. Завладян от римляните, влиза в границите на Римската империя с името “Тримонциум” което е латинска форма на древнотракийското име на града.

Хан Крум пръв завладява града през 812 г, но официалното му включване в пределите на Първото българско царство става малко по-късно – по времето на хан Маламир. По-късно властта над града преминава ту във Византийски, ту в български ръце, като за кратко става дори владение на рицарите от Четвъртия кръстоносен поход.

  • Древният град Пулпудева. Намира се под съвременния Пловдив. Подземният град е туристическа атракция, която разкрива историята на обитаването му през различните исторически епохи. Той предлага почти авантюристичната възможност за разгадаване на загадките на древната тракийска цивилизация.
  • Античният театър или Амфитеатърът е разположен в естествена седловина. Той е един от най-добре запазените антични театри в света, който и днес е сцена на различни културни събития и фестивали. Построен по времето на император Траян в началото на II век., той е бил изключително богато украсен и е побирал до седем хиляди зрители. Наистина голямо за времето си съоръжение. 
  • Римският стадион, датиран от ІІ в. е построен по модел на Делфийския стадион. В света съществуват само 12 такива. Той се намира под площад “Джумаята”, но днес е видима само част от него. Разположен е в естествената падина между Таксим тепе и Сахат тепе, като интересното е, че древните строители са използвали полегатите склонове за разполагане на седалките за зрителите. В древността Римският стадион е побирал 30 хил. души, които са ставали свидетели на гладиаторските битки и спортни състезания. Ето това вече е било грандиозно съоръжение! Обявен е за национална културна ценност през 1995 година. 
  • Античният форум е разположен до площад “Централен” и е най-големият на територията на България. Построен през I в. по време на управлението на император Веспасиян. Тогава Филипопол се сдобива с нов градоустройствен план и център, т.нар. форум, по римски образец. Представлявал е комплекс от обществени сгради, библиотека, монетарница, одеон и др. постройки, като от трите му страни са били разположени магазини с еднакви размери, а от север – обществените сгради. Части от тях могат да се видят и до днес. В северната част на Форума се е намирал Одеонът. Античният одеон е с 300-350 места и е служел за седалище на градския съвет на Филипопол. По-късно е превърнат в театър. Днес Одеонът има нов живот. Използва се за камерни театрални, музикални и литературни прояви.
  • Епископската базилика на Филипопол е най-големият раннохристиянски храм в България, който датира от средата на IV в.сл.Хр. Открита при разкопките монета на император Лициний дава основание базиликата да се смята за една от първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до Форума на античния град свидетелстват за съществуването на голяма и влиятелна християнска общност в тогавашния Филипопол.
  • Хисар капия. Останалата от периода на Средновековието източна порта на крепостните стени днес е известната Хисар капия. Тя представлява основната пазарна улица в Стария град и е разбира се, един от символите на Пловдив. Нейната добре запазена архитектура създава особен колорит на това място, където в старинни магазинчета може да откриете антикварни стоки, ръчно изработени арт изделия, традиционни занаятчийски продукти и каквото друго не сте очаквали.
  • Капана. Той е старата квартална част на Пловдив, която е превърната в живописен атракцион, пълен с кафенета, ресторанти, галерии и арт магазини, пазещи спомена за миналото, в същинския център на града. Създаден като средище на занаятчии, кварталът е колоритна плетеница от калдъръмени улички, носещи имената на занаятчийските работилници – Железарска, Кожухарска, Абаджийска, Златарска и т.н. През 2013 г. “Капана” е обявен за квартал на творческите занаяти, възраждащи традициите му на културно и занаятчийско средище.
  • Национален архитектурен резерват. Разположен в близост до Стария град, този резерват включва реставрирани възрожденски къщи, които съхраняват архитектурното богатството на българското национално Възраждане.
  • Хълм „Небет тепе“ е едно от седемте тепета, запазили се до наши дни, в подножието на които е изграден Пловдив. Той е археологически комплекс, признат за паметник на културата от национално значение с останки от първото праисторическо селище на Трихълмието, което прераства в град Евмолпия и се превръща в един от първите градски центрове в Югоизточна Европа.
  • Парк “Бунарджика” или хълм „Бунарджика“ или „Альошата“ както го наричат още пловдивчани. Намира се на запад от централната част на града. Старото му име идва от турската дума „бунар“, което значи кладенец и действително там има много водоизточници. В римско време се е наричал “Хълмът на Херкулес”, тъй като там е имало голяма статуя на митичния герой. Днес той е обичано място за почивка и излети на пловдивчани и е обявен за природна забележителност.
  • Джумая джамия. Османската армия превзема Пловдив през 1364 г. и градът започва да се нарича с ново име Филибе. На мястото на византийската архитектура се появява строителство с типично ориенталски черти. От този период са запазени Джумая джамия, Чифте баня, Часовниковата кула от XVI в на върха на Сахат тепе. Джумаята е една от най-големите джамии в Европа и главен мюсюлмански храм в Пловдив, построена през 14-ти век. Намира в центъра на града и е издигната наскоро след завладяването му от султан Мурад ІІ на мястото на разрушената православна катедрала „Света Петка Търновска“.
  • Пеещите фонтани се намират в централният градския парк на Пловдив – Цар Симеоновата градина. Струите им се извисяват на 20 метра височина и оттам звучи класическа музика. През лятото музикално-светлинното шоу привлича жители и гости на града. През зимата атракцията се запазва, но само с разноцветно осветление. 
  • Регионален етнографски музей. Намира се в “Куюмджиевата“ къща, обявена за паметник на културата. Там може да се потопите в богатата българска култура, бит, традиции и обичаи, както и да се запознаете с традиционните занаяти – абаджийство (производство на вълнени платове) и гайтанджийство (производство на цветни вълнени шнурове), грънчарство, медникарство, железарство, златарство и други занаяти, характерни за района.
  • Пловдивският университет “Паисий Хилендарски”. Той е един от най-престижните университети в България, който също е историческа забележителност с изключително красива и елегантна архитектура. 
  • Регионалния исторически музей. Предлага богата колекция от артефакти и музейни експонати, които проследяват историята на региона от древността до наши дни.
  • Дом на науката и техниката. Интерактивен музей, който представя различни научни и технически постижения в експонати и интересни експерименти, които може би ще ви забавляват и ще предизвикат научното ви любопитство.
  • Река Марица. Любимо място за спокойни разходки, пикник или почивка до водата, с прекрасни гледки към града и околната пищна растителност.
  • Винарските изби и винарските къщи са също гордост за региона, който има древни винарски традиции. Там можете да опитате местни сортове вино и да научите повече за тях.
  • Музей на лекарската книга, представя уникалното богатство на старата българска медицинска практика. Наистина любопитно.
  • Синагогата. Една от най-големите и най-красивите синагоги в Югоизточна Европа.
  • Първото българско училище – Музей на образованието. Това е исторически музей, който проследява развитието на образованието в България през различните периоди на историята ни.

И това съвсем не е всичко. Градът ще ви плени и очарова и с безброй други неща. Пловдив е едно от най-живописните, заслужено популярни и интересни места за посещение в България. Изключително богат на културни и исторически съкровища.  Почти всяка стъпка в него разказва история, която носи неповторимо емоционално преживяване на всеки гост на Пловдив.

Ако посетете града по време на някое от многобройните събития, на които е домакин, като Пловдивския международен панаир, Международна изложба за лозарство и винарство „Винария“, Международното земеделско изложение „АГРА“, различни културни фестивали, концерти и спортни събития, вие ще запазите завинаги тази емоция в сърцето си.

Бизнес хотел Пловдив, намиращ се в реновираната сграда на една от най-известните фабрики от недалечното ни минало „Орел“, е един от символите на Пловдив от времето на индустриалната революция. Разположен в самото сърце на Стария град, той предлага неповторима атмосфера и изискан комфорт в близост до главните туристически атракции, вече като пет звезден спа хотел в Пловдив, предоставяйки на своите гости изискан лукс.

В ресторант “Валере” към хотела, може да се насладите на меню, вдъхновено от френската и европейската кухня и богата селекция от вина.

Просто завършете туристическата си обиколка или открийте подходящото място за своето делово пътуване имено там в петзвезден бизнес хотел „Визуализа“ Пловдив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *